Interieur - Keuken

Koken op inductie – dit moet je erover weten

Koken op inductieplaten zit in de lift. Toch doet er heel wat zin en onzin de ronde over inductie. Wij doken tussen de kookpotten en vertellen je wat je moet weten over koken op inductie.

Het is een algemeen misverstand dat je om te koken op inductie speciale, aangepaste potten en pannen nodig hebt. Dat is echter niet waar. Je kunt namelijk gemakkelijk testen of jouw potten en pannen geschikt zijn voor inductie. Test of de pot magnetisch is. Dat doe je door een magneet tegen de bodem te houden. Kleeft het? Dan is de pot geschikt voor inductie.

Aanbrandgevaar! Of nee, toch niet!

Veiliger dan een inductieplaat zul je niet vinden. Deze kookfornuizen zitten boordevol veiligheidsnormen. Zo slaat het vuur af wanneer de temperatuur boven de 300 graden celsius komt. De inductieplaat heeft ook een overkookbeveiliging. De overkookbeveiliging  zal er niet voor zorgen dat je eten nooit meer zal overkoken. Het is eerder een beveiliging tegen het overkoken. Als je pot overkookt en het vocht over je inductieplaat stroomt, detecteren de knoppen het water. Wanneer dat gebeurt, slaat het vuur af.

Tenslotte blijven de lichten van een inductieplaat branden, zolang ze heet zijn. Zo leg je je hand er niet per ongeluk op en kan je dus geen pijnlijke brandwonden oplopen.

Inductiekookplaat van Ikea

Energiezuinig koken

Een inductieplaat verwarmt enkel onder de oppervlakte van de bodem van je kookpot. Dat levert je een warmterendement van wel 90% op. Handig, niet? Zo heb je geen warmte verspilling. Let wel op dat je bodems egaal en niet vervormd zijn door overmatig gebruik. Anders verlies je alsnog warmte en/of is je pot niet meer magnetisch.

Is inductie budgetvriendelijk? Of toch niet?

Het koken op een inductieplaat is zeker en vast energiezuinig, maar jammer genoeg niet goedkoper dan een gasvuur. Een gasvuur heeft wél meer warmteverlies, omdat de warmte langsheen de pot ontsnapt, maar gas is nu eenmaal een stuk goedkoper.

Wie kiest voor inductie, kookt dus milieuvriendelijk, maar niet per se budgetvriendelijk. Toch is koken op de inductieplaat daarentegen goedkoper dan de traditionele elektrische vuren. Bovendien swingen de prijzen niet langer de pan en uit en kan je tegenwoordig dus goedkopere inductiefornuizen in huis halen.

Eenvoud in onderhoud

Wie niet van opkuiswerk houdt, heeft geluk. Een inductieplaat is eenvoudig te onderhouden. Door dezelfde technologische eigenschap die het vuur enkel onder de bodem van de pot verwarmt, kan alles wat overkookt of ernaast valt niet aanbakken. En dat betekent dat je achteraf geen schrobwerk hebt. Wanneer je klaar bent, kuis je het simpelweg af met een lichtvochtige doek. Af en toe opnemen met een speciaal reinigingsmiddel houdt je inductiekookplaat spik en span!

Inductiekookplaat van AEG
02/06/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Wegdromen op de Second Home beurs – WIN VRIJKAARTEN
Volgende artikel
Compacte woning van 23m² biedt zeeën van ruimte