Interieur - Keuken

Stap 1 in je keukenontwerp: kiezen voor een keuken met kookeiland?

wit kookeiland met houten kasten

Een keuken speelt een centrale rol in elke woning: de kookkunsten (of het gebrek daaraan) worden er geëtaleerd, maar het is ook dé plek waar er al eens een praatje wordt gemaakt over hoe de dag verlopen is. We moeten je dan ook niet vertellen dat men hier, naast in de slaapkamer, het meeste tijd doorbrengt. Ga daarom niet licht over het ontwerp van je keuken. Een eerste stap in dat ontwerp is het kiezen tussen een keuken met kookeiland of toch maar zonder. Dit artikel vertelt je waar op te letten!

Praktisch én mooi

Waarom zou je eigenlijk moeten kiezen voor een keuken met kookeiland?

  • Allereerst, beschik je over een groter werkoppervlak. Dat is bijvoorbeeld erg handig wanneer je een uitgebreid gerecht klaarmaakt of wanneer je met meerdere mensen tegelijk wenst te koken. Haal je souschef er dus alvast bij!
  • Doordat je extra kasten kan integreren aan de zijkant van het eiland, is er ook meer bergruimte beschikbaar. Dankzij een kookeiland, hoef je niet meer na te denken over het eindeloze gepuzzel om al die potten en pannen toch maar in de kast te kunnen passen.
  • Een laatste troef van een kookeiland is de open sfeer die het creëert. Het vormt een logische verbinding tussen je open keuken en woon- of eetkamer. Ideaal dus om tijdens het koken even een babbeltje te slaan met je huisgenoten. Een chef-kok zonder open woon- of eetkamer hoeft nog niet te panikeren. Ook in een afzonderlijke keuken met kookeiland vergroot het ruimtegevoel, dankzij de extra werk- en opslagruimte.

Hoeveelheid plaats bepaalt de vorm

Wat zou je dan nog tegenhouden om een kookeiland te verwerken in je keukendesign? Wel, bij een erg kleine keuken – kleiner dan twintig vierkante meter – is de bewegingsruimte te beperkt.
keuken met kookeiland L-vorm
De L-vorm past perfect binnen een moderne keuken!

Je kan zelf kiezen hoe groot of klein je jouw kookeiland maakt. Er is slechts één spelregel: je moet minimaal één meter bewegingsruimte hebben rondom je eiland. Zo ben je verzekerd dat alle kastdeuren zonder problemen geopend en gesloten kunnen worden. Afhankelijk van de beschikbare ruimte, heb je de keuze uit verschillende vormen, zoals een L-vorm, een U-vorm, een schiereiland of losse blokken tegenover elkaar.

De L-vorm bijvoorbeeld, past perfect in het plaatje van een moderne keuken. De lange zijde gebruik je om je gerecht klaar te maken, terwijl je van de korte zijde een eetplek kan maken.
Bruine keuken schiereiland
Een schiereiland is dé oplossing voor een kleinere keuken.

Heb je maar weinig ruimte beschikbaar, maar je zinnen toch gezet op een kookeiland? Dan kan een schiereilandvorm (die een minimum aan plaats in beslag neemt) wél een oplossing bieden. Het eiland hangt met één zijde vast met aan de rest van de keuken. Hierdoor bespaar je plaats maar hoef je niet in te boeten aan werkoppervlakte.

Tip: Denk bij het opstellen van de indeling ook na of er toevoer van water, elektriciteit en gas naar het kookeiland moet worden voorzien. Soms zal het bijvoorbeeld nodig zijn om nieuwe leidingen aan te leggen in je keuken.

Welke functie heeft je kookeiland?

Naast de vorm, denk je best ook even na over de functionaliteit(en) die je keukeneiland precies moet hebben. Wil je hier echt gaan koken? Dan kan je een spoelbak, fornuis en ander keukenapparatuur (afwasmachine, oven, magnetron, …) gaan integreren in je ontwerp. Of toch liever een massief eiland zonder voorzieningen, maar met een eetgedeelte? Let er dan op dat je voldoende beenruimte onder het kookeiland voorziet zodat je toch comfortabel op je stoel of kruk kan plaatsnemen.

18/07/2018

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
100% Belgisch ontwerp: handgemaakte meubels van Hannemans
Volgende artikel
Ouderen wonen langer zelfstandig dankzij domoticasysteem voor senioren