Interieur - Keuken

Keukenbladen: de klassiekers

Keukenbladen bepalen de sfeer in uw keuken. Het aanbod in keukenwerkbladen is dan ook enorm ruim. Wij helpen u een handje om uw weg te vinden doorheen deze wondere wereld van werkplanken. We overlopen enkele tijdloze materialen en belichten enkele klassiekers onder de aanrechten.

Graniet

Natuursteen is een evergreen bij de keukenwerkbladen. U kan bijvoorbeeld een stukje natuur in huis halen door te kiezen voor een granieten aanrechtblad. Deze hardsteen is zowat de meest krasbestendige onder de werkbladen. Bovendien is hij hittebestendig en watervast. Verschillende uitvoeringswijzen zijn mogelijk: u kan een keukentablet in graniet polijsten, zodat u een hoogglans effect bereikt. Houdt u meer van een matter, ruwer of robuuster uiterlijk? Dan kan u uw blad ook schuren of branden. Het nadeel van natuursteen is de prijs: natuursteen is duur.

Arduin

Arduin of blauwe hardsteen is een steensoort die ook in België wordt gewonnen. Ook deze natuursteen is hard, slijtagevast en relatief makkelijk in onderhoud, maar hij is echter wel vlekgevoeliger dan graniet. Krassen in blauwe hardsteen kunnen snel worden weggewerkt door het materiaal even te polijsten of op te schuren. Een werkblad in arduin wordt vaak gekozen voor zijn rustieke uitstraling en elegantie en is een vaste waarde in landelijke keukens. Arduin krijgt na verloop van tijd ook een mooie natuurlijke patine.

Composiet

Composiet wordt vervaardigd op basis van menging van verschillende materialen en is een goedkoper alternatief voor graniet of andere natuurstenen. Kwarts is het hoofdbestanddeel, waaraan voornamelijk polyesterhars als bindmiddel en kleurpigment worden toegevoegd. Een aanrecht in composiet valt op door zijn hardheid, waardoor het bestand is tegen zuren, vlekken en krassen. Bovendien is composiet onderhoudsvriendelijk en hygiënisch. De steen is verkrijgbaar in een breed gamma aan verschillende kleuren en dessins, zowel in glanzende en matte uitvoering. Wil u mee zijn met de laatste trends, dan kan u uw spoelbakken vloeiend in uw werkblad laten overlopen in hetzelfde materiaal. Het merk Silestone is bekende leverancier van composiet keukenbladen.

Hout

Ook verschillende houtsoorten als mahonie, teak, noten, kersen, beuken, ahorn of eik lenen zich voor keukentabletten. Hout is een sfeervol en warm materiaal met een robuuste uitstraling. Hout vindt zijn weg naar tijdloze of landelijke keukens, maar ook in designkeukens kan het zorgen voor een warme toets. Helaas is hout een poreus materiaal. Een houten werkblad is krasgevoelig en niet waterdicht en bijgevolg minder geschikt in de buurt van spoelbakken of een gootsteen. Bovendien is een massief houten werkplank duur en ze vraagt intensief onderhoud. Als je een houten werkblad niet vernist, moet hij zes tot twaalf keer per jaar worden geolied.

Kunststof

Tot slot is kunststof een zeer gegeerde werkplank in de keuken. Mits een goede afwerking, is kunststof duurzaam, hygiënisch, makkelijk in onderhoud, beschikbaar in veel verschillende uitvoeringen en kleuren. Voor de prijs hoeft u het niet te laten, kunststof is ook budgetvriendelijk.

21/12/2011

Vragen en opmerkingen

TS
Tee See

Wat een mooie en inspirerende website. Ik heb aandachtig de informatie op deze pagina doorgekeken. Ik ben momenteel ook op zoek naar een werkblad en werd getriggerd door “Het aanbod in keukenwerkbladen is dan ook enorm ruim. Wij helpen u een handje om uw weg te vinden doorheen deze wondere wereld van werkplanken.” In combinatie met de video’s van natuursteen-werkblad.be die kort de voor en nadelen uitleggen per steen, ben ik helemaal op de hoogte. Nu nog op zoek naar informatie over beton!

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Aanrechtbladen & keukenbladen: de nieuwkomers op een rijtje
Volgende artikel
De charme van een verticale tuin