Interieur - Keuken

Je keuken ontwerpen – Bezint eer ge begint

Keuken ontwerpen

Heb je renovatiewerken achter de rug? Dan is de kans groot dat je keuken opnieuw ingericht moet worden. We geven je enkele tips om de perfecte keuken te ontwerpen.

Keukenindeling en ergonomie

Welke keukenindeling?

Voor je aan het ontwerp van je keuken begint, is het belangrijk dat je de vorm kiest die het best aansluit bij jouw wensen. De mogelijkheden zijn:

  • een L-vormige keuken
  • een G-vormige keuken
  • een U-vormige keuken
  • een I-vormige keuken
  • een keuken met kookeiland

Keukenzones en de werkdriehoek

De keuken wordt verdeeld in vijf logische keukenzones: voorraad, voorbereiding, koken, spoelen en opbergen. Deze drie zones behoren tot de werkdriehoek: de kookzone, de waszone en de opbergzone. Belangrijk is dat je de ruimte tussen deze zones tot een minimum reduceert om tijd en moeite te besparen.

keuken ontwerpen zone

Hoogtes en afstanden

Om efficiënt te werken in de keuken is het belangrijk dat de afstanden beperkt worden en de hoogtes op maat zijn van je lengte. Om je een idee te geven van de meest gebruikte afmetingen, hebben we een lijstje gemaakt:

  • De werkbladhoogte bedraagt tegenwoordig minimaal 92cm en is maximaal 97cm hoog.
  • De oven wordt doorgaans op ooghoogte geplaatst. Dat is handig om de platen in de oven te schuiven en je rug zo minimaal mogelijk te belasten. Je kan ook de bereiding goed in het oog houden.
  • De vaatwasser moet je dicht bij de spoelbak plaatsen.
  • Rond de eettafel moet er minimaal 70cm voorzien worden om de stoelen naar achteren te schuiven.

Materiaalgebruik in de keuken

Materiaal werkblad

Wanneer je materiaal kiest voor het keukenwerkblad is het belangrijk dat je het onderhoud en de hygiëne in het achterhoofd houdt. Het is namelijk geen pretje wanneer je bepaalde vlekken niet meer van het aanrecht krijgt. De meest gekozen materialen zijn: laminaat, composietsteen, natuursteen en volkunststof. Dankzij de nieuwe afwerkingsmogelijkheden zijn zijn massiefhout en beton tegenwoordig ook erg populair.

Keuken ontwerpen werkblad

Materiaal spatwand

De spatwand behoedt je muren tegen vet- en waterspatten tijdens het koken. Hier is het dus belangrijk om een onderhoudsvriendelijk materiaal te kiezen. Meestal kiest men hier voor gladde, eenvoudig schoon te maken tegels.

 

25/11/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Energie besparen dankzij een lagetemperatuurradiator
Volgende artikel
Handwasbakje kiezen? Laat je inspireren door deze modellen