Interieur - Keuken

Inspiratie voor je kookeiland? Speel met kleur en materialen!

kookeiland

Het ene kookeiland is het andere niet, dat heb je ongetwijfeld al gemerkt wanneer je bij vrienden op bezoek was. Grootte en hoogte zijn uiteraard niet de enige elementen die een kookeiland er anders laten uitzien. Je kunt ook spelen met het werkbladmateriaal, de kleur van je kasten of andere accessoires. Laat je inspireren door onze verrassende tips en maak van jouw kookeiland het stralende middelpunt van je keuken!

Welk werkblad kiezen voor je kookeiland?

Dé blikvangers van je kookeiland zijn ongetwijfeld het werkblad en de kasten die zich daaronder bevinden. Kies het materiaal voor je werkblad dus zorgvuldig uit. Hou rekening met de eigenschappen van het materiaal, zoals de porositeit en hittebestendigheid, én met hun uitstraling.

kookeiland

Donkerhouten werkblad

Met een donkerhouten werkblad maak je een statement. Het is statig en straalt tegelijk warmte uit. Ideaal voor landelijke keukens, maar ook in te passen in moderne keukens – bijvoorbeeld als je het combineert met strakke kastgrepen of metalen accessoires. Voorbeelden van donkere houtsoorten zijn kersenhout, mahonie, eik, teak, wengé, …

Het grootste nadeel van hout is dat het niet erg vocht- en hittebestendig is. Dat kan opgelost worden door een beschermende toplaag aan te brengen op het werkblad, maar ook dan blijft hout een onderhoudsintensief materiaal dat je jaarlijks moet behandelen om het mooi te houden.

kookeiland

Lichthouten werkblad

Kies je voor een werkblad in een lichte houtsoort, zoals beukenhout? Dat is vooral mooi in combinatie met witte keukenkasten en past dus perfect in een moderne keuken die de Scandinavische stijl ademt (al hoeft die niet per se wit te zijn).

Naast hout zijn er natuurlijk nog tal van andere materialen mogelijk: natuursteen, composiet, keramiek, …

Welke kleur voor je kookeiland?

kookeiland

Niets is fijner (en makkelijker) dan spelen met kleur om je kookeiland een geheel eigen touch te geven. Deze ideetjes zijn alvast het overwegen waard:

  • Blauw geeft je kookeiland – en bij uitbreiding je keuken – een frisse, aangename uitstraling. Overdrijf er niet mee, maar verwerk de kleur bijvoorbeeld in de kastfrontjes of de tegelwand achter het fornuis.
  • Liever een tropische toets in je keuken? Kies dan voor gedurfd turkoois.
  • Mintgroen was een populaire keukenkleur in de jaren vijftig. Een kookeiland in die kleur tovert je keuken zó om tot een echte retrokeuken.
04/05/2017

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Spring uit de band met je scheidingswand!
Volgende artikel
Sleutel-op-de-deur-bouwen: kun je met een eigen architect werken?