Interieur - Keuken

Hét recept voor een fiftieskeuken

fiftieskeuken

De fifties gaven zonder twijfel aanleiding tot het meest iconische keukengerei. Je hebt je grootmoeder of zelfs overgrootmoeder misschien al vol trots horen vertellen over hun eerste elektrische huishoudtoestellen. Er stond duidelijk geen rem op de vooruitgang tijdens dit gouden decennium. Heb je lak aan het minimalisme van moderne keukens of krijg je de kriebels van de cottage-stijl? Dan is de kans groot dat je wél helemaal warm wordt van de retro-charme van een fiftieskeuken.

De vintagestijl van een jaren 50-keuken

Hoe introduceer je een fiftiessfeertje bij jou thuis? Of je nu in een moderne woning of een oud herenhuis woont, een keuken in de stijl van de jaren 50 komt overal tot zijn recht. Met deze kleine interieuringrepen en decoratie-elementen kom je al een heel eind!

Dambordtegels: da’s durven

Dambordtegels zijn de sterren van de jaren 50. Ze doen denken aan Amerikaanse diners, waar meisjes met paardenstaarten en pastelkleurige jurkjes staan aan te schuiven voor een milkshake in een bijbehorend kleurtje. Deze tijdloze klassieker zal je je niet beklagen!

fiftieskeuken diner

Formidabele formica

Formica, het plastiekachtige materiaal dat de fifties hun typische felle kleuren gaf, is aan een opmars bezig. Tijdens garageverkopen of op antiekmarktjes maak je veel kans om een toffe keukentafel met bijpassende stoeltjes te scoren.

Meubelen met wulpse rondingen

Je vindt ze nog af en toe in huizen of appartementen die aan een renovatie wisten te ontsnappen: de befaamde Cubex-keukens. Ze waren een basisstuk in de meeste Belgische huizen van de vorige eeuw, maar als je er nu nog eentje wil installeren, moet je er een stevig bedrag voor neertellen. Zo’n 20.000 euro om precies te zijn. Op 100 jaar tijd van ‘gewoontjes’ naar ‘grand chic’ dus. Er zijn vast heel wat enthousiaste verbouwers die spijt hebben dat ze hun Cubex-keuken zonder pardon richting stort hebben gestuurd.

fiftieskeuken

Vintage huishoudtoestellen

Bij vintage huishoudtoestellen is de cruciale vraag niet: ‘Heb ik dit wel echt nodig?’, maar wel: ‘Welk kleurtje zal ik nemen?’. Pasteltinten zijn bijvoorbeeld helemaal terug van weggeweest. Zeegroen, zachtgeel of smurfenblauw: laat je leiden door je innerlijke Martha Stewart.

Een Smeg-koelkast mag niet ontbreken in de keuken van een vintage-liefhebber die interieurinrichting serieus neemt. De vrolijke kleurtjes en ronde vormen van deze designklassieker zullen de hele familie bekoren. En natuurlijk horen daar ook een bijpassende broodrooster, waterkoker en keukenrobot bij. Laat je niet misleiden door hun uiterlijk: de technologie achter deze toestellen is wel degelijk hedendaags!

 

16/06/2016

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Vinyl imitatieparket: ziet het er écht zo realistisch uit?
Volgende artikel
6 redenen waarom er niets boven een zalige douche gaat