Interieur - Keuken

Ergonomie keuken: zó ziet de perfecte keukenindeling eruit

ergonomie keuken

Dat je een mooie keuken wilt, dat staat vast. Maar naast stijlvol moet je keuken uiteraard ook functioneel zijn. Daarom is de ergonomie van je keuken heel belangrijk: door de ruimte ideaal in te delen, is het nóg leuker om een hele avond te kokkerellen. Benieuwd naar de perfecte keukenindeling? Lees dan snel verder.

Ergonomie in de keuken: denk aan de keukendriehoek

Heb jij er al van gehoord: de keukendriehoek? Die bestaat uit de gootsteen, het vuur en de koelkast, de drie meest gebruikte onderdelen van je keuken dus. Omdat je tijdens je kooksessie op alle drie die plekken moet zijn, is het dan ook belangrijk dat die zich op een ideale lengte van elkaar bevinden.

keukendriehoek ergonomie keuken
De afstand tussen gootsteen, fornuis en koelkast bedraagt hier slechts enkele meters: perfect!

Maar wat is die lengte dan precies? Als je een lijn zou trekken tussen je koelkast, gootsteen en fornuis, zou die lijn niet langer mogen zijn dan 6 à 8 meter. De afstand om je hete kookpot af te gieten in je afwasbak, houd je natuurlijk het best zo kort mogelijk!

Perfecte hoogte voor de keuken

Maar de keukendriehoek is niet het enige dat belangrijk is. Ook de hoogtes in je keuken zijn van groot belang. Jij wilt immers geen rugpijn of kramp krijgen door te laag te bukken of te hoog te roeren. Je keuken bestaat dus het best uit verschillende hoogtes.

Ideale hoogte van het werkblad

Houd je je armen in een hoek van 90 graden, bevindt het werkblad zich idealiter zo’n 0 tot 5 centimeter onder je ellebogen. Naargelang hoe groot je bent, zal je werkblad dus een hoogte van zo’n 95 à 110 centimeter moeten hebben.

grijze klassieke keuken

Tip: De oven staat het beste ter hoogte van het werkblad. Dat is niet alleen het handigst, maar ook het veiligst.

Hoogte fornuis belangrijk voor ergonomie keuken

Om te koken moet de afstand tussen je ellebogen en het fornuis iets groter zijn, zo’n 10 à 15 centimeter. Waarom? Je moet comfortabel in je potten kunnen roeren, natuurlijk. De hoogte daar ligt dus gemiddeld rond de 75 à 90 centimeter.

kookeiland landelijke keuken
Door te werken met een kookeiland, kun je gemakkelijker stijlvol verschillende niveaus creëren.

Tip: Ook de perfecte afstand tussen dampkap en kookplaat is vastgelegd. Ontdek die in dit artikel.

De perfecte ergonomie is voor iedereen anders

De ideale keukenindeling bestaat dus het best uit maatwerk, zodat het volledig aan jouw maat is aangepast. Maar wat als je samenwoont met iemand die veel groter of kleiner is dan jij? Dan gebruik je ofwel de persoon die het vaakst kookt, ofwel de kleinste persoon als referentie voor je keuken.

lades keukenkast hout
Bonustip: gebruik zo veel mogelijk lades in plaats van kasten in de laagste opbergruimtes.
03/05/2020

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Drie tips om de perfecte matras te kiezen
Volgende artikel
Industriële verlichting: industriële lampen als dé interieur-blikvanger