Interieur - Keuken

Een kinderveilige keuken in 3 stappen

jongen en meisje in keuken aan het bakken, gelukkig

Een kind in huis: het brengt veel vreugde, maar ook veel ongerustheid. Baby’s en peuters kruipen immers naar de kleinste plekjes en openen alles wat los en vast zit. En jij, jij komt ogen tekort! De meest gevaarlijke ruimte in huis? Dat is zonder twijfel de keuken, met al die rondslingerende messen en warme pannen in de buurt. Maar geen zorgen: dankzij deze drie duidelijke stappen, zorg jij in geen tijd voor een kinderveilige keuken!

Stap 1: zorg voor de ideale inrichting

Denk aan vaste, greeploze kasten

Kinderen – en al zeker kleuters – grijpen alles vast wat ze tegenkomen. Mogen ze niet in de kasten? Vervang de handgrepen dan door een schuifsysteem. Koop ook zeker enkele veiligheidshaakjes en -sloten. Die zijn goedkoop en zeer effectief! Zorg er zeker ook voor dat je de kasten tegen de muur bevestigt om kantelen te voorkomen. Het zou niet de eerste keer zijn dat een kindje een kast omvertrekt!

Werk in de hoogte

Plaats al je kookgerei zo hoog mogelijk, buiten het bereik van de kinderen. Denk natuurlijk ook wel aan je eigen veiligheid en let op met potten en pannen te stapelen. Je wilt geen lawine van keukenmateriaal over je heen krijgen!

Scherp mes op aanrecht, kindje dat er dichtbij komt
Laat nooit messen of andere (potentieel gevaarlijke) voorwerpen rondslingeren op het aanrecht!

Installeer een rookmelder

En uiteraard: plaats een rookmelder in de keuken! Het is vanaf 2020 sowieso verplicht om je huis met voldoende melders uit te rusten, maar je kunt er niet vroeg genoeg aan beginnen. Het kan immers levens redden! Hoor jij het brandalarm afgaan? Dan kun jij in allerijl je kind in veiligheid brengen!

man installeert rookmelder
Rookmelders zijn vanaf 2020 verplicht in elke woning!

Stap 2: zet schoonmaakmiddelen achter slot en grendel

Achter slot en grendel

Uiteraard moet je alles zo hoog mogelijk plaatsen, zo kunnen de kinderen er zeker niet bij. Sluit de kast ook zeker heel goed af, indien mogelijk zelfs met een klein slotje. Zet dus niet zomaar je schoonmaakmiddelen achteloos in de kast onder de gootsteen: een fles kuisproduct ziet er voor een kind immers net zo smakelijk uit als een fles cola!

peuter bij kast vol schoonmaakmiddelen, bus in de hand
Houd kinderen zo ver mogelijk weg van schoonmaakmiddelen!

Alternatieve schoonmaakmiddelen

Wist je dat je schoonmaakproducten niet noodzakelijk agressieve chemicaliën hoeven te hebben?! Er zijn genoeg alternatieve natuurproducten op de markt die minder gevaarlijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan natuurazijn, minerale olie, bijenwas of reinigingsmiddelen zonder chloor.

Doppen controleren

Koop alleen producten met een veiligheidsdop! Zeker als het product echt schade kan toebrengen na inname. Alle schoonmaakproducten dienen te allen tijde goed afgesloten te zijn.

Stap 3: houd kinderen weg uit de keuken

Smakelijke én voedzame maaltijden: dàt wil jij voor jouw kind op tafel toveren. Maar die hete potten en pannen zijn niet zo veilig met een peuter of kleuter in de buurt. Naast je eten, moet je dus ook goed je kinderen in de gaten houden. Een nieuwsgierige peuter in de keuken levert gevaarlijke taferelen op!

Gas aan, kind weg

Ga je beginnen met koken? Dan moet het kind uit de keuken naar een veilige plek. Hem of haar tegelijkertijd toch in het oog houden, doe je dankzij een smart home IP camera van Somfy. Laat je peuter liever even huilen in de box in plaats van hem naar het ziekenhuis te moeten brengen. Met het juiste speelgoed, is die zo weer blij.

tablet met negen beelden van bewakingscamera's
Dankzij een of meerdere camera’s in huis, houd jij je kinderen altijd en overal in de gaten!

Heet is niet altijd te zien

Dat het vuur heet is, dat wist je wel. Maar ook de pan die net van het vuur is, blijft nog even extreem warm. Laat hete potten en pannen dus altijd buiten het bereik van kinderen staan, zo komen zij er niet per ongeluk met hun vingers aan.

Herinnering: vergeet die rookmelder niet!

Opletten boven alles!

Voor de volle 100% alle gevaar uit de keuken bannen, is natuurlijk niet mogelijk. Maar je kunt natuurlijk wel je voorzorgen nemen. Zo is je kind bijvoorbeeld nooit alleen in de keuken. Ben je aan het koken en zit je kind in de andere kamer? Dan houd jij dankzij de WiFi IP camera (ja hoor, hij is draadloos!) gemakkelijk een oogje in het zeil. Koppel meerdere camera’s aan elkaar om echt overal op je kinderen te letten. Ook wanneer je tieners in huis hebt, komt de WiFi IP camera goed van pas: dan beginnen ze stilaan zelfstandig te kokkerellen… maar kunnen ze nog wel wat hulp gebruiken ;-).

Mama met peuter op aanrecht eieren aan het kloppen
Houd steeds een oogje in het zeil, dan kan er niets gebeuren!
14/05/2019

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Een klein balkon inrichten? Easy peasy dankzij deze tips!
Volgende artikel
Van carport tot schuifpui: zo maak je je exterieur in 1-2-3 zomerklaar