Interieur - Keuken

Een keuken kopen? Lees de tips van de expert!

Wil je een nieuwe keuken kopen? Dan zijn er heel wat dingen waar je rekening mee moet houden. Interieurarchitect Jurgen Vyncke helpt je in deze reeks op weg. In het eerste deel bespreekt hij hoe je de juiste keukenzaak moet kiezen…

Bij het kiezen van de juiste keukenzaak komt heel wat kijken. Je kiest uiteraard niet zomaar de eerste de beste…

Kiezen van een keukenzaak

Veel keukenzaken werken op directe verkoop. Dit komt vooral omdat er een groot aanbod van keukenzaken is. Als je in een keukenzaak binnenloopt, hopen de verkopers op een directe overeenkomst. Laat je daardoor echter niet misleiden. Bij een directe overeenkomst wordt het meestal wat rooskleuriger voorgedaan en is zogezegd ‘alles’ mogelijk. Later zal je dan ontdekken dat bepaalde zaken toch niet mogelijk zijn voor de gekozen keukenopstelling. Dit zorgt er dan ook voor dat je geen duidelijk beeld hebt over hoe je keuken er nu kan gaan uitzien.

Vervolgens kan je dan een keuze gaan maken tussen de verschillende keukenzaken. Na je keuze, bestaat de eerste stap uit een intake gesprek. Door een “ intake gesprek “ – wat zijn uw wensen? – kan er zo goed mogelijk een keuken ontworpen worden. Het kiezen van een deurfront, werkblad, toestellen, sanitair, enzovoort is een serieus werk dat niet zomaar met de natte vinger gedaan kan worden. Kijk er dus op toe dat alles stap voor stap met jou besproken wordt.

Maak ook meteen je budget bekend zodat de verkoper je duidelijk kan begeleiden in jouw keuzes. Meestal wordt het budget niet meegedeeld omdat men denkt dat er naar het budget toegewerkt wordt. Iedereen maakt echter zijn keuken zo duur of zo goedkoop als hij zelf wilt.

Tips bij de keuze van jouw keukenzaak

Bij het ontwerp van een keuken moeten vooral de muren, deuren en ramen opgemeten worden. Dit kan je best zelf doen vooraleer je een keukenzaak binnenstapt. Indien de keukenbouwer eerst op verplaatsing moet komen voor een opmeting komt er meestal een meerkost bij. Voor een nieuwbouw woning kan je best het plan van de architect meenemen of een kopij ervan.

Bij voorkeur bezoek je maximum 3 zaken die vergelijkbaar zijn qua aanbod en prijzen. Kwestie van appels met appels te vergelijken. Door maximaal 3 keukenzaken te bezoeken, houdt je een goed overzicht van de mogelijkheden en word je dus niet in de war gebracht voor het kiezen van materialen en kleuren die je graag ziet.

Hieronder ontdek je nog een ontwerp en plan voor een moderne keuken van interieurarchitect & keukenadviseur Jurgen Vyncke.

28/06/2012

Vragen en opmerkingen

FC
Fiona Christiaens

Beste,

Wj zijn naar Eggo geweest omdat we met een budget zitten van 15.000 euro na onze verbouwingen. We hebben een ruimte van 3.60x4m. Na deze 4 meter gaat de ruimte verder met voor een eetplaats met 2 grote glaspartijen naar de tuin en een grote opening naar de leefruimte.

Bij welke winkel zulle we de beste keuken krijgen binnen ons budget? Wat is jouw mening over het merk van keukentoestellen? Raad je een Amerikaanse frigo af?

Alle hulp zou enorm welkom zijn, dank je!
Fiona

IT
iWonen team

Beste Fiona,

Bedankt voor je reactie. We spelen je vraag door aan Jurgen Vyncke!

het iWonen team

IT
iWonen team

Beste Fiona,

Het antwoord van keukenexpert Jurgen Vyncke:

“Van keukenzaak kan ik jullie heel wat verschillende zaken voorstellen.

Het enige waar je best op let :

– Ik zou kiezen voor een Duitse of Belgische keuken (ik zou persoonlijk durven kiezen voor een Belgische keuken van de firma Vika, verkrijgbaar bij Grandokeukens Brugge – Roeselare).
– Qua keukentoestellen, zou ik kijken naar de garantie periode (Smeg 5 jaar).
– Ik zou niet opteren voor melamine maar voor laminaat deuren met een abs rand.

Veel succes!”

het iWonen team

KD
Keukens De Abdij

Interessant artikel! Hoewel we zelf een keukenzaak zijn, namelijk Keukens De Abdij, is het voor de klant zeker aan te raden bij verschillende zaken eens te gaan horen. Voor ons is het sowieso ook leuker om klanten te hebben die helemaal van ons product en dienst overtuigd zijn. Bij het kiezen van je keukenzaak is het ook interessant om te kijken naar het soort keukenbedrijf. Zo zijn wij een familiebedrijf – van grootvader op kleinzoon – en pakken we alles persoonlijk aan, zo maken wij onze keukens helemaal op maat van de klant. Natuurlijk rekening houdend met wat mogelijk is voor hun ruimte. Indien iets niet mogelijk is, communiceren wij dit het liefst zo snel mogelijk aan de klant ook. Niemand is er bij gebaat om teleurgesteld te worden, toch.

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Solden 2012: sla je slag!
Volgende artikel
Een praktische & gezellige badkamer verlichting