Interieur - Keuken

Een industriële keuken: stoer en toch huiselijk

industriële keuken

Als je denkt dat een industriële keuken enkel thuishoort in een restaurant, heb je het helemaal mis! Het zorgt ook voor een strakke look in je woning, zonder daarbij in te boeten op het huiselijke gevoel! Inspiratie & tips om die industriële stijl naar jouw keuken te halen, vind je hier. 

Strak vs. ruw

Een eerste inspiratiebron voor je industriële keuken zijn oude, robuuste fabrieksgebouwen! Mooi bij dit soort keuken is bijvoorbeeld een ruwe bakstenen muur. Zo’n onbewerkte muur heeft zo zijn voordelen: jij moet immers niet investeren in extra schilder- of behangwerken! Onmogelijk om zo’n muur in jouw keuken te verwerken ? Daar vinden we bij Inspirerend Wonen wel iets op: bekleed de muur met steenstrips of ga voor behang met baksteenmotief.

industriële keuken met bakstenen muur en tv
Een bakstenen muur past perfect in een industriële keuken: lekker stoer!

En dan is er natuurlijk de keukenvloer: die maakt of kraakt de uitstraling! Een gietvloer of betonvloer is volledig naadloos: een strakker eindresultaat bekomen is onmogelijk. Toch liever die huiselijke sfeer? Dan is hout de perfecte, rustieke tegenhanger om het geheel in balans te brengen. Een houten vloer in laminaat of verweerd hout voor de keukenkastjes zorgen voor dat tegengewicht!

gietvloer in industriële keuken met houten keukenfronten
Houten kastjes in je industriële keuken zorgen voor de perfecte balans tussen strak en huiselijk.

Tip: Ook hoge plafonds dragen bij tot een ruimtelijk gevoel. Een nieuwbouw aan het zetten? Probeer een hoog plafond dan in het bouwplan op te nemen! 

Materialen met weinig onderhoud

Welke materialen terugkomen in een industriële keuken? Ze wordt voornamelijk gekenmerkt door het gebruik van metaal. Een typisch voorbeeld is het inox of stalen keukenblad. Dat heeft alles te maken met de onderhoudsvriendelijkheid van deze materialen: ze zijn niet alleen hygiënisch, maar ook goed bestand tegen hoge temperaturen en krassen. Jij hoeft je dus geen zorgen te maken over dat hete potten of pannen kringen zouden achterlaten… of dat je zou uitschuiven met het snijmes. Ideaal dus voor de zorgeloze keukenprins(es)!

kookeilend met drie moderne krukken in industriële keuken
Een wit, stalen werkblad: hygiënisch en krasbestendig.

Een industriële keuken = sobere decoratie

Wat de decoratie van je keuken betreft, geldt less is more. Te veel decoratieve elementen doen die sobere no-nonsensestijl teniet. Hoe dan wel te werk gaan? Vintage spullen komen bijvoorbeeld helemaal tot hun recht in een industriële keuken: denk aan zwart-witfoto’s, grote blokletters of een stapel oude tijdschriften.

Felle kleuren zijn dan weer te vermijden: ga liever voor zwarte kranen, grijze oversized hanglampen of magnetische metalen messenophangers. Toch graag een beetje kleur zonder in te boeten op de industriële stijl? Plantjes zijn altijd een goed idee: vet- of kruidenplantjes horen perfect thuis op het aanrecht of in een design plantenhanger.

Tip: zelf een plantenhanger in elkaar knutselen doe je zo!

grote wandklok en kleine plantjes tegen muur industriële keuken
Met plantjes fleur je die sombere keuken zo op! Kies voor een grote, opvallende wandklok als extraatje.
25/01/2019

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Premie houtkachel vervangen: dit win jij erbij!
Volgende artikel
Je nieuwe inrichting financieren met een lening: let op de valkuilen!