Interieur - Keuken

Deze keukentrends ziet de vrouw anders dan de man

Laat er geen twijfel over bestaan: de ideale keuken van de vrouw ziet er anders uit dan die van de man. En laat er evenmin twijfel over bestaan dat ook in deze man-vrouwkwestie inzake keukentrends de clichés weer bevestigd worden. Oftewel: waarin verschilt de vrouwelijke droomkeuken van de mannelijke?

Keukentrends voor 2015

In januari was het voor de keukenindustrie verzamelen geblazen in Keulen, want daar vond de jaarlijkse beurs Living Kitchen plaats – de uitgelezen plek om een inventaris op te maken van opkomende trends en nieuwigheden binnen modern keukendesign. En wat bleek? Moderne en landelijke keukenstijlen lopen nog altijd in elkaar over, en dat heeft alles te maken met een verschil in voorkeuren … tussen man en vrouw.

Droomkeuken: modern of landelijk?

Mannen en vrouwen verwachten andere dingen van hun droomkeuken. Dat vertelt Kirk Mangels, woordvoerder van de Duitse associatie voor de keukensector (Arbeitsgemeinschaft die Moderne Küche) aan Die Welt: “Wanneer ik een keuken binnenkom, zie ik in één oogopslag of die door een man of vrouw is ingericht. In een typische mannenkeuken staat functionaliteit voorop, en daarin speelt technologie een grote rol. Veelal zijn mannen zich er zelfs niet van bewust dat ze hun keuken reduceren tot de essentie. Ze hechten gewoon geen belang aan huiselijkheid.”

 

Vrouw versus man

Dat is dan alvast één grote tegenstelling met de droomkeuken van de vrouw. Daarin staat gezelligheid centraal. Vrouwen richten hun keuken liever in met sfeervol licht, vrolijke kleuren, verse kruidenpotjes en andere accessoires die dat huiselijke gevoel naar de keuken brengen.

“Ik heb het zelf aan den lijve ondervonden”, aldus Mangels. “Mijn vrouw houdt van landelijke elementen en ik ben fan van strak purisme.” Gelukkig kunnen die twee stijlen ook in 2015 in perfecte harmonie met elkaar gecombineerd worden. “Je keuken inrichten met een mix van materialen blijft een trend. Staal en glas zorgen voor een moderne look, terwijl houten elementen je keuken van een landelijke toets voorzien. Die mix is logisch, want de keuken wordt steeds meer een leefruimte dan een kookruimte. Kijk maar naar de open keukens die uitlopen in de woonkamer.”

De nieuwste der keukentrends: slimme toestellen

Tot slot nog een laatste opvallende trend in moderne keukens: het opkomende gebruik van ‘smart’ toestellen. Via je smartphone of tablet kun je tegenwoordig allerlei keukentoepassingen regelen. Een melding instellen voor wanneer je ovenschotel klaar is of het water kookt, je favoriete recepten opslaan of zelfs de spotjes boven het fornuis laten aanfloepen: met slimme technologie kan het allemaal.

02/03/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Cohousing in Leuven: BotaniCo zoekt medebewoners
Volgende artikel
Van container naar woning op amper 3 dagen – Prototype containerwoning