Interieur - Keuken

De keukentrend voor 2013: de open keuken

De trend naar de open keuken is al een tijdje aan de gang, maar wordt in 2013 nog verder uitgediept. De tijd dat de keuken slechts een gesloten ruimte was, die enkel diende om het eten te koken en af te wassen, ligt écht wel achter ons.

Nee hoor, de keuken van morgen mag gerust gezien worden. Veel mensen spenderen steeds meer aandacht aan de inkleding van hun keuken, zodat deze ruimte net als de woonkamer een plaats is die gezien mag worden in huis. Het succes van de koken is natuurlijk ook het gevolg van de culinaire hype die de laatste jaren over Vlaanderen is neergedaald. De mensen koken graag, en de keuken profiteert mee van dit succes.

De keuken als leef- en woonruimte

De keuken wordt, naast een werkplek, ook een ruimte, waar gewoond en geleefd wordt. De keuken is de nieuwe sociale hotspot in huis, een plaats waar mensen na het werk samenkomen om de gebeurtenissen van de dag de bespreken. Mensen blijven daarbij langer hangen in de keuken, in plaats van meteen naar de woonkamer te verhuizen. Meer zelfs, de woonkamer en de keuken lopen naadloos in elkaar over, en vormen één grote woon- en leefruimte.

Ook wat betreft de inkleding van de keuken worden nieuwe oorden gezocht. Er mag al eens geëxperimenteerd worden met bijvoorbeeld kleuren en apparatuur. Alles staat in het teken van luxe, gemak en gezelligheid.

Accessoires en apparatuur

Aangezien de functie van de keuken verschuift van werkplek naar woonplek, moeten ook de functionaliteiten van de keuken aangepast worden. We gaan meer experimenteren in de keuken, en hebben daarvoor meer apparatuur nodig. Dit wil zeggen dat de keuken van morgen ook meer opslagruimte nodig heeft, die al de apparatuur liefst verborgen houdt zolang we het niet nodig hebben.

De keuken van 2013 zal ook uitgerust zijn met multimedia. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een dock connector voor een tablet computer. De tablet zullen immers ook meer en meer in de keuken gaan gebruiken, om muziek af te spelen tijdens het koken of eten, of gewoon om een recept te volgen tijdens het koken.

08/01/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Gesprek met de makers van interieur app Decolabs
Volgende artikel
De voordelen van een bel-etage