Interieur - Keuken

Binnenkort in elke keuken: de kokend waterkraan

Veel specialisten uit de sector zijn het er over eens dat dit de trend van de volgende jaren zal worden in de keuken. Binnen enkele jaren zal een groot deel van de keukens ermee uitgerust zijn, klinkt het. We hebben het over de kokend waterkraan, een kraan waarmee je instant kokend water van de kraan kan aftappen.

Voordelen van de kokend water kraan

De voordelen van de kokend water kraan liggen voor de hand. Je hebt meteen kokend water, wat met name heel handig is bij het koken. Zo zal je voor het maken van een lekkere kop koffie of bijvoorbeeld het ontvellen van tomaten een beroep kunnen doen op zo’n kokend water kraan. Je kan hierdoor heel wat tijd winnen, en dat is in deze drukke tijden steeds een groot voordeel.

Een bijkomend voordeel van een instant kokend waterkraan is dat het ook minder energie verbruikt dan bijvoorbeeld een waterkoker of een fluitketel. Dit sluit natuurlijk nauw aan bij de trend van energiebesparing van de laatste jaren.

Nadelen van de kokend water kraan

Toch heeft een kokend water systeem niet alleen maar voordelen. Hoewel veel mensen die zo’n kraan reeds hebben over het algemeen heel tevreden zijn, heeft de kokend water kraan ook enkele nadelen. Niet in elke situatie is de kokend waterkraan voordeliger dan de gewone kraan. Vooral wanneer je de kraan heel regelmatig gebruikt, zoals tijdens het afwassen, of het regelmatig zetten van een kop thee, kan het rendement dalen.

Een bijkomend nadeel lijkt het gevaar van het kokend water uit de kraan. Daarom zit op het kokend water systeem steeds een veiligheidssysteem, zoals bijvoorbeeld een kinderslot, om verwondingen te vermijden.

Hoeveel kost zo’n kokend water kraan?

Hoeveel kost nu zo’n kraan, vraag je je waarschijnlijk af. De installatie van de kraan zelf is inderdaad niet zo goedkoop. Een kokend water kraan kost al gauw tussen de 750 en de 1500 euro. Bovendien moet je er ook rekening mee houden dat er constant water kokend gehouden moet worden. Mits een goede isolatie verbruikt dit zo’n 10 Watt, wat neerkomt op zo’n 20 euro per jaar.

02/01/2013

Vragen en opmerkingen

J
Jolien

Leuk bedacht, maar ik houd het voorlopig toch even bij me oude vertrouwde waterkoker. Ik ben bang dat de kinderen zich zullen verwonden.

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Duurzaam bouwen: realiteit of utopie?
Volgende artikel
Een design woning die van vorm verandert? Het kan!