Interieur - Keuken

Aanrechtbladen & keukenbladen: de nieuwkomers op een rijtje

U kent vast de klassiekers onder de aanrechtbladen als hout, kunststof, natuursteen, graniet of composiet. Maar wat zijn precies de mogelijkheden als u op zoek bent naar een eigentijdse keuken? Wij namen alvast enkele trends en nieuwe materialen in keukenbladen onder de loep en zetten ze even voor u op een rijtje.

Glazen keukenbladen

Glas is de nieuwe trend in hedendaagse design keukens, zowel als achterwand die klassieke tegels vervangt dan als keukenblad. Glazen keukenbladen belichamen de trend van de dunner wordende werkbladen. Ze zijn leverbaar in veel verschillende kleuren en de voordelen zijn talrijk. Het materiaal is vlekbestendig, waterdicht, hygiënisch, sterk, duurzaam en makkelijk in onderhoud. Een eventueel nadeel is het killer uiterlijk van glas.

Keukenbladen uit roestvrij staal

Roestvrij staal of inox oogt eigentijds, is zeer goed in onderhoud, hygiënisch, waterdicht, hittebestendig en goedkoop. Zijn er ook nadelen aan verbonden? RVS is vrij krasgevoelig, vergeet dus geen snijplank te gebruiken.

Betonnen keukenblad

Beton blijft een veelgekozen keukenblad, ook al is de algemene trend dat keukenbladen dunner worden. Betonnen werkbladen zijn doorgaans 8 tot 10cm dik en worden uitgevoerd in verschillende kleuren. Grijs blijft echter de meest voorkomende variant. Beton is ideaal voor industriële interieurs of voor een inrichting in de nieuw-landelijke stijl. Het materiaal kenmerkt zich door zijn hardheid en krasvastheid. Het grote nadeel van beton is echter zijn poreuze karakter. Vlekken zijn onvermijdelijk, al is dit volgens sommige mensen net de charme van beton. Het aanbrengen van een beschermlaag is dus ten zeerste aan te raden.

Keukenblad uit terrazzo granito

Terrazzo granito, in de volksmond ook wel ‘frutsteen’ genoemd, is in opmars. Houdt u van een nostalgische sfeer? Deze gespikkelde steen uit grootmoeders tijd zorgt gegarandeerd voor een retro effect in uw keuken. Terrazzo granito is makkelijk in onderhoud en uitermate stoot- en krasvast. Helaas is het prijskaartje aan deze steen aanzienlijk groot.

 

 

Corian keukenbladen

Ook Corian is een populair materiaal voor eigentijdse keukenbladen. Het gaat om een hoogwaardige kunststof met talrijke designmogelijkheden die bovendien verkrijgbaar is in een groot aantal kleuren. Corian heeft een zacht textuur, oogt glad en combineert bijgevolg ideaal met een strakke designvormgeving. Vandaar ook de grote belangstelling van interieurontwerpers en interieurarchitecten voor dit materiaal. Corian is watervast, hygiënisch, makkelijk in onderhoud, naden zijn perfect weg te werken en ook spoelbakken kunnen uit deze stof vervaardigd worden. Corian is echter ook een poreuze stof, die noch krasbestendig, noch hittebestendig is. Het gebruik van snijplanken en onderzetters is dus een must.

Marmer keukenbladen

Ook marmer lijkt opnieuw zijn opmars te maken in keukenland. In Italiaanse huishoudens zijn marmeren werkbladen eerder regel dan uitzondering. Nu zien we dus ook in België weer steeds meer carrara, jura of blauwsteen in de keuken. Maar is marmer eigenlijk wel geschikt voor de keuken? Met zijn mooie kleurschakeringen en uitgebreide aders krijgt marmer een exclusief karakter. Maar ook al oogt het materiaal bijzonder stijlvol, het is behoorlijk poreus, gevoelig aan zuren en vlekken. Het is dus aangeraden uw marmeren aanrechtblad te laten behandelen of impregneren en om meteen op te treden bij vlekken met zuren, wijn of tomatensap. Een bijkomend nadeel is de prijs, een op maat gemaakt werkblad in marmer kan behoorlijk duur zijn.

Bron fotomateriaal: http://www.interieurdesigner.be/

21/12/2011

Vragen en opmerkingen

J
Jolien

Ik heb zelf een aanrechtblad van keramiek en ben zeer tevreden over keramiek. Ik kan hete pannen op het aanrechtblad zetten zonder dat ik me zorgen hoef te maken om kringen in het blad. Ik heb mijn keuze qua materiaal aanrechtblad kunnen maken door op internet veel te zoeken naar de voor -en nadelen van elk materiaal. Zo kwam ik de volgende filmpjes tegen http://aanrechtblad-kopen.nl/meer-videos/ en wist ik gelijk dat ik voor een keramiek aanrechtblad zou gaan !

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Bose SoundLink: wireless muziek overal
Volgende artikel
Keukenbladen: de klassiekers