Interieur - Keuken

10 landelijke keukens om te zien: laat je inspireren!

landelijke keuken grijs

Landelijke keukens zijn enorm populair. Niet moeilijk: ze stralen warmte uit, hebben een karakteristieke uitstraling en sporen aan om lekker lang van het diner te profiteren. Heerlijk genieten in je eigen keuken! Benieuwd wat zulke landelijke keukens allemaal te bieden hebben? Laat je inspireren door onderstaande foto’s van onze inspiratieguru’s!

SD Interieurbouw en schrijnwerkerij bewijst het belang van accessoires

Deze landelijke keuken van SD interieurbouw en schrijnwerkerij is pas echt af dankzij de leuke accessoires.

Deze prachtige landelijke keuken door SD interieurbouw en schrijnwerkerij combineert verschillende verrassende elementen. Kijk bijvoorbeeld naar de ronde spoelbakken en de ingewerkte dampkap. Maar wat deze keuken pas écht extra cachet geeft, zijn de leuke bijbehorende accessoires. De rotan opbergmandjes, de betonnen bloempotjes (net zoals het werkblad in het grijs), de blauwgrijze chrysanten die er mooi bij passen … SD bewijst het: accessoires zijn een echte meerwaarde in landelijke keukens.

Keukens Michiels brengt het karaktervolle fornuis terug

witbeige keuken met nostalgisch fornuis
Het zwarte gasfornuis geeft je ongetwijfeld meteen een nostalgisch gevoel. Foto door Keukens Michiels.

In deze keuken van Keukens Michiels werd de dampkap weggewerkt in het interieur: hij kreeg dezelfde lichtgele kleur als de andere keukenkastjes, waardoor alles zo een mooi geheel vormt. Dankzij het kookeiland in het midden van de keuken was koken nog nooit zo gemakkelijk: plek genoeg om te snijden, afval aan de kant te zetten en je kookgerei op te bergen. Maar hét pronkstuk van deze landelijke keuken is ongetwijfeld het zwarte gasfornuis: dat heeft erg veel karakter en katapulteert je meteen terug naar de tijden waarin je grootmoeder nog heerlijke soep voor jou stond te koken.

Andemeubel zorgt voor een raam aan de spoelbak

raam in landelijke keuken
Dankzij het raam in de keuken kijk jij ongegeneerd naar buiten.

Wat je ongetwijfeld opvalt aan de keukens uit oma’s tijd? Ze hebben zicht op de tuin! Vooral in de jaren 50 was dat zeer handig, toen de vrouwen vanachter de afwas hun kinderen in de tuin in het oog konden houden. Van multitasken gesproken ;-). Inspiratieguru Andemeubel weet dat een raam aan het werkblad ook nu nog steeds een echte meerwaarde is, en wel om de volgende redenen:

 • Als ouder kun je je kinderen buiten in de gaten houden.
 • Je wordt helemaal zen van naar je tuin te kijken.
 • Er komt meer natuurlijk licht in de kamer, waardoor die ruimer lijkt.

Fraeye Keukens combineert landelijk met strak

strakke en landelijke keuken
Fraeye bewijst dat strak en landelijk perfect samengaan.

Een landelijke keuken heeft altijd veel tierlantijntjes? Nee hoor, helemaal niet! Hoewel dat natuurlijk vast en zeker een optie is, kan ook een landelijke keuken strak zijn. Kijk bijvoorbeeld naar deze realisatie door Fraeye Keukens: dankzij de greeploze kasten wordt de keuken een effen geheel zonder onderbrekingen. De gebruikte natuurlijke materialen, zoals fineer en marmer, alsook de prachtige luster en houten steunbalken zorgen dan weer voor die echte, karakteristieke, landelijke sfeer.

Hans Keukens denkt out of the box

hout en smeedijzer in keuken
In een landelijke keuken overheersen natuurlijke materialen – maar dat wil niet zeggen dat er geen uitzonderingen op de regel zijn!

In landelijke keukens worden hoofdzakelijk natuurlijke materialen gebruikt, waarvan hout waarschijnlijk de bekendste en populairste is. Maar dat wil niet zeggen dat je niet out of the box mag denken! Dat weet ook Hans Keukens, die in deze keuken smeedijzeren accenten verwerkt. Kijk bijvoorbeeld naar de ingewerkte dampkap of originele ontbijtkast op de linkerkant van de foto. Het smeedijzer zien we ook terugkomen in de grepen van de keukenkastjes. Om het geheel helemaal af te maken, werd de zwarte kleur doorgetrokken naar het granieten werkblad.

Interieur Geenen omhelst àlle keukenelementen

Maak van je dampkap een volwaardig onderdeel van je keuken!

Vaak wordt de dampkap gezien als de doorn in het oog van het interieur: het element dat we het liefst zo subtiel mogelijk wegwerken. Maar Interieur Geenen weet wel beter: maak van die dampkap een volwaardig deel van de keuken en gebruik het bijvoorbeeld om wat decoratie op te zetten. Enkele kaarsjes, een leuk beeldje, die gekke familiefoto … Zo wordt koken alleen maar nòg leuker.

Veta Keukens & Interieur betrekt ook het exterieur

Natuurlijke materialen overspoelen een landelijke keuken. Waarom die keuken dan niet doortrekken tot buiten, in de natuur? Wanneer je keuken grenst met de tuin, kan een groot glazen schuifraam het interieur bijna naadloos met het exterieur verbinden. Daarbovenop komt er het hele jaar door ook nog lekker veel licht in de keuken: jij hebt dus een heerlijk open gevoel wanneer je staat te koken! Inspiratieguru Veta Keukens & Interieur heeft in deze keuken ook nog voor een extra verrassend element gezorgd: de originele hanglamp boven de eettafel.

Arthur Bours laat je niet morsen

donkere landelijke keuken
Wat de spatwand van je keuken betreft, kun je nog heel wat richtingen uit!

Tegels horen natuurlijk helemaal thuis in landelijke keukens. De spatwand is niet voor niets de ideale plek voor enkele leuke tegeltjes! En dat weet ook Arthur Bours, die voor deze keuken voor witte exemplaren koos. Naast gladde witte tegels heeft Arthur Bours ook een handige snijplank geïntegreerd links van het vuur. Jij hebt geen extra opbergruimte nodig voor je planken! De kat op de eettafel is alvast fan ;-).

Keukens Konings gaat voor een ander kleurtje

blauwe landelijke keuken
Zachte kleuren en aardetinten zijn het vaakst voorkomend in een landelijke keuken, maar aarzel niet om die regel aan je laars te lappen.

Hoewel een landelijke keuken vooral bestaat uit houtbruin, wit en aardetinten, hoef je natuurlijk niet elke regel tot in de puntjes te volgen. Zo dacht deze klant van Keukens Konings aan een leuke, vrolijke lichtblauwe kleur: onmogelijk om met een slecht humeur te koken! Bovendien past de teint ook mooi bij de witblauwe tegels op de grond.

Locas denkt aan de nodige verlichting

granieten werkblad keuken
Vergeet de verlichting niet!

Wit fineren kastjes, granieten werkblad, unieke kraan: deze keuken van Locas heeft alles wat een landelijke keuken nodig heeft. En het ondertussen wel duidelijk is dat natuurlijk licht erg belangrijk is, mag je natuurlijk ook de kunstmatige verlichting niet uit het oog verliezen! Anders zou je ’s avonds in het donker niet meer kunnen koken … Locas heeft alvast een prachtige lamp uitgekozen: deze hanglamp met drie lichtbalonnen en lampenkappen verlicht het hele werkblad. Zo snijd jij nooit meer in je vingers!

11/08/2019

Vragen en opmerkingen

PO
Patricia Ornek (vraag over foto)

Wat is het merk van deze keuken en waar te koop?

Met vr .groet ,

Patricia

  HI
  Hanne Inspirerend Wonen

  Dag Patricia,

  Voor meer info omtrent je favoriete keuken, raden we je aan om eens ten rade te gaan bij inspiratieguru SD Schrijnwerkerij. De medewerkers helpen je ongetwijfeld verder!

  Met inspirerende groet,

  Hanne
  Inspirerend Wonen

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
6x Inspiratie voor een sfeervolle peuterkamer
Volgende artikel
6 ideeën voor een prachtige slaapkamer voor een slaapfeestje