Interieurtrends 2013: Feng Shui

Hoe zal ons interieur er in 2013 uitzien? Barbara Deckers, marketingmanager bij Woningen Blavier heeft een uitgesproken mening: het interieur van morgen is gezellig en contrasterend. Die trend ligt in de lijn van de principes van Feng Shui, een concept dat gebaseerd is op positieve energie. Wij geven je de handleiding voor een trendy interieur anno 2013.

Hoe komt het dat sommige kamers meer energie uitstralen dan andere? Dat is nu net waar Feng Shui om draait! Die filosofie wordt ook gebruikt binnen de interieurinrichting en stimuleert positieve energie. Op die manier verkrijg je een proper, licht en harmonieus resultaat. En de interieurtrends 2013 beantwoorden perfect aan de belangrijkste kenmerken van Feng Shui.

Interieurtrends 2013: bye bye loft, welcome cosiness

2013 betekent het einde van open woningen met veel lichtinval zoals lofts. Het is zaak om de nood aan ruimte en de behoefte aan intimiteit en cocooning met elkaar te verenigen. Zo creëer je halfopen ruimtes die je volledig volgens je wensen kan inrichten. Hoe doe je dat? Met verplaatsbare wanden en door te spelen met lichtinval.

Dat cocoonen weer in wordt, past in het concept van Feng Shui waarbij te grote kamers worden afgeraden. Je kan ze beter met schermen in verschillende stukken opdelen om zo intiemere ruimtes te maken waar er meer energie circuleert. Kleinere kamers worden dan weer groter gemaakt dankzij een luchtige inrichting met lage meubels en zachte kleuren. Binnen het concept van Feng Shui passen ook opbergruimtes zodat alles mooi opgeruimd is.

De terugkeer van ‘samen leven’

De toekomst is aan ‘collectieve’ woningen. Mensen die een woning willen kopen of bouwen weten het maar al te goed, bewoonbare oppervlakte is een luxe. ‘Samen leven’ is in onze moderne maatschappij dan weer aan een opmars bezig. We zien meer en meer collectieve woningen (zoals kangoeroewoningen) ontstaan. En dat uit zich ook in de kamerinrichting: de keuken wordt de centrale plaats in ons huis. Binnen de filosofie van Feng Shui is de keuken zowat de meest belangrijke plaats. Een keuken wordt geassocieerd met Geluk, Gezondheid en Familie.

Een interieur vol met contrasten

In 2013 wordt er met contrasten gespeeld. Design objecten met futuristische vormen gaan samen met materialen zoals wol, vilt of hout. Barbara Deckers van Woningen Blavier voorziet dan ook een terugkeer naar kleuren en natuurlijke materialen zoals hout, steen of brons waaraan levendige tinten worden toegevoegd. We zullen ook getuige zijn van de terugkeer van pastelkleuren, die mooi contrasteren met brons en goudkleuren. Het evenwicht tussen kleuren en materialen is een van de belangrijkste onderdelen van Feng Shui. Houten meubels passen beter op stenen vloeren dan op parket. Wat de muren betreft, wordt de voorkeur gegeven aan zachte tinten.

Uw vragen of opmerkingen bij dit artikel

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.