Interieur

VS interieur ontwerpen: ambachtelijk & modern

iWonen viel bij toeval op een origineel ontwerp voor een kinderbed en zocht ontwerper Johan Van Staeyen (40) op voor een leuk gesprekje. De interieurarchitect sprak ons vol enthousiasme over zijn originele benadering van wooninrichting, waarbij hij oude technieken met een moderne uitstraling tracht te versmelten…

Van meubelstofferen tot totaalontwerpen

“Mijn grootvader was meubelmaker en ook mijn vader werkte als interieurarchitect. Zelf heb ik na mijn studies interieurarchitectuur onder meer twee jaar bootarchitectuur ontworpen voor baggerboten van Jan De Nul. Ondertussen is het al twaalf jaar geleden dat ik de zaak van mijn vader heb overgenomen, Van Staeyen interieur architecten in Antwerpen.”

“Of onze ontwerpen in al die tijd geëvolueerd zijn? We werken nog steeds veel met klassieke technieken, die we combineren met een moderne stijl. Zo gebruiken we vaak stoffen en capitonneren we graag wanden, deuren of meubels met leder of andere materialen. Dat gebeurde vroeger heel veel, mensen gebruikten die techniek om geluid te dempen of de koude buiten te houden, maar eigenlijk is het effect heel mooi. Die match met koelere, moderne elementen slaat aan. In tijdschriften zie je vaak koele en strakke interieurs. Op zich is daar niets mis mee, maar ik probeer steeds een gezellige of persoonlijke touch aan mijn interieurontwerpen te geven. Daarbij zoek ik niet noodzakelijk naar iets vooruitstrevends. Ik probeer gewoon een ruimte te creëren met een meerwaarde, iets dat mensen zelf niet even goed kunnen doen. Klanten zoeken ons ook op omdat ze iets anders willen.”

“Omdat we stielmannen in dienst hebben in ons meubelatelier, is het voor ons heel eenvoudig om deze technieken toe te passen. Soms tekenen we voor onze klanten ook zetels op maat. Zo krijgen ze een volledig origineel ontwerp en past alles, tot de zetel toe, volledig in het concept van hun woning. Ik heb net een zetelconcept getekend die fabrikanten nu op de markt gaan brengen, dus voor ons is dat ook heel leuk.”

 

Originele materialen

“Naast stoffen werken we ook met materialen zoals gebronzeerde messing, staal of brons. Koperen platen worden gedurende 20, 30 of 40 seconden in een chemisch bad gelegd en vervolgens door een bad met water gaan. Dat resulteert in bruinkleurige platen die een beetje op een donkere houtfineer lijken, maar dan met een heel eigen en chique effect. Dit materiaal gebruiken we om kasten te bekleden. Ook met een bekleding van staalplaten krijg je ongelooflijk mooie effecten, omdat er zoveel kleurverschil in zit.”

“Verder werk ik nog altijd graag met warme houtfineer. Een woning die helemaal in het wit steekt, vind ik een beetje kil. Ik opteer dikwijls voor uitvergrote visgraat parket. Die zien eruit zoals de kleine visgraatjes van vroeger, maar in plaats van visgraten van 20 op 4 cm, maken we ze 60 of 70 op 12 cm dik. Opnieuw klassieke dingen die we moderniseren. Authenticiteit en ambacht kunnen in een modern kleedje.”

Bootbed

We vroegen Johan Van Staeyen ook naar zijn origineel ontwerp van kinderbedden. “Eigenlijk waren er twee slaapkamers met een badkamer. We moesten een extra badkamer bijmaken. Omdat de ruimte niet groot was, besloten we verschillende elementen in elkaar te verwerken. We hebben één volume ontworpen waarin twee kinderbedden zijn ondergebracht, terwijl er rondom de bedden kasten zijn gemaakt. Zo liggen de kinderen precies in hun eigen houten chalet te slapen en dat vinden ze super. Omdat alles in dit object geïntegreerd is, is de overige ruimte in de kamer nog vrij.”

“De bootinspiratie is hier inderdaad niet ver weg. In de inrichting van boten vind je bijna nooit rechte lijnen. We tekenden alles met rondingen, want je moet zorgen dat niets valt wanneer de boot beweegt. Je speelt dus voortdurend met vormen en dat is blijven hangen in mijn ontwerpen. Ik wil nu niet opeens ontwerpen maken in de stijl van de jaren 60, maar af en toe een ronding vind ik wel speels, zeker in een kinderkamer.”

 

06/12/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Zuinig en comfortabel verwarmen met een condensatieketel
Volgende artikel
Vergeet trends! Het interieur inrichten met kleurenleer & moodboards