Doe Het Zelf

Interieur kleuren kiezen : ga voor contrastmuren !

Kleur brengt leven in het interieur en oefent invloed uit op onze gemoedstoestand. Kleurencombinaties met een stimulerend, rustgevend of net een geborgen effect: het is belangrijk om inzicht te krijgen in hoe bepaalde kleuren op elkaar inwerken in je huis. Zin om contrast te creëren in jouw interieur ? Kleuren kiezen en de juiste interieur kleuren aanbrengen is niet makkelijk. Daarom geeft Inspirerend Wonen je wat kleuradvies voor je interieur.

Kleuren kiezen: contrasten en complementaire kleuren

Je gaat je interieur schilderen? Voor sommigen is het vanzelfsprekend om de juiste verfkleuren met elkaar te combineren, anderen vinden het dan weer aartsmoeilijk. Daarom kan je beter even stilstaan bij de juiste kleuren keuze voor je begint te schilderen. Hou altijd in gedachten dat sommige kleuren heel mooi bij elkaar passen, terwijl anderen echt vloeken.

Om een contrast effect te bekomen is het belangrijk om het principe van de complementaire kleuren te doorgronden. De kleurencirkel is het basisinstrument om inzicht te krijgen in kleurenharmonie.

Complementaire kleuren zijn de kleuren die zich lijnrecht tegenover elkaar bevinden op de kleurencirkel. Het kan je misschien verbazen, maar dat zijn de kleuren die in perfecte harmonie samengaan. Als je dus met contrast wil spelen in jouw interieur, dan moet je de complementaire kleuren naast elkaar plaatsen. Hou hiermee rekening bij je interieurinrichting!

Durf kiezen voor contrastmuren!

Je kiest voor contrast en je wil contrasterende verfkleuren kiezen en in jouw interieur inrichting toepassen… ga ervoor ! Als je het principe van de kleurencirkel respecteert, kan er niets misgaan. Hou wel rekening met de grootte van de ruimte die u wil verven. Contrastmuren creëren namelijk een zekere spanning en beweging in de kamer, dus gebruik contrast accenten bij voorkeur in grotere vertrekken. Vermijd teveel contrasten in kleinere ruimtes. Een andere mogelijkheid is complementaire kleuren combineren met enkele accentkleuren.

Wil je gaag meer informatie? Ga naar de doe-het-zelfzaak in je buurt!

 

15/02/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Freya Van den Bossche pakt sociale woningen aan
Volgende artikel
Column van Annelies: van afbraak woning tot naakte huis