Interieur - Keuken

De efficiëntste indeling voor je koelkast

indeling koelkast

Wist je dat de temperatuur boven in de koelkast lager is dan op de onderste plank of in de deur? Dat heeft gevolgen voor de manier waarop je je eten het best bewaart en de indeling van je koelkast. Met deze tips richt je je koelkast optimaal in.

Eerst even poetsen

Als je toch de koelkast gaat herorganiseren, neem dan gelijk even de tijd om ze een poetsbeurt te geven:

  1. Het ligt voor de hand, maar haal eerst al het eten uit de koelkast voor je met poetsen begint. Extra tip: bewaar de poetsbeurt voor als je dringend boodschappen moet doen, want dan is de koelkast al lekker leeg.
  2. Haal alle plankjes, laatjes en bakjes uit de koelkast. Laat ze even weken in een warm sopje en spoel ze vervolgens af.
  3. Reinig de binnenkant van de koelkast.
  4. Hardnekkige vlekken? Laat er een beetje zuiveringszout op inwerken en je poetst de vlek zo weg. Wees voorzichtig met agressieve schoonmaakmiddelen, want je wilt niet dat je eten daar per ongeluk mee in contact komt.
  5. Voordat je je producten weer terug in de koelkast legt, controleer je het best even de houdbaarheidsdatum. Die verlepte leftovers gooi je beter weg.

Tip: met deze drie lifehacks maak je het nog makkelijker om je koelkast net te houden.

Een koelkastindeling van warm naar koud

De bovenste planken van de koelkast zijn warmer dan de onderste, en de deur is het warmst. Hanteer dus deze volgorde:

  1. De deuren zijn voorbehouden voor eten dat niet snel slecht wordt. Sausjes, water en fruitsap zijn goed bestand tegen de temperatuurwisselingen die plaatsvinden bij de deur. Melk bewaar je dus beter ergens anders!
  2. De bovenste plank van de koelkast is geschikt voor alles wat niet gekookt hoeft te worden, dus restjes, drankjes en alles wat klaar is voor verorbering, zoals humus en broodbeleg.
  3. De koude temperaturen van de lagere planken gebruik je voor rauw vlees, vis en zuivel.
  4. De lades zijn bedoeld voor fruit en groenten. Het is een goed idee om die elk een eigen lade te geven, want veel fruitsoorten verspreiden een stofje dat andere planten sneller rijp doet worden. Je ontdekt bij het openen van de koelkast liever niet dat al je groentes er slapjes bijliggen!
  5. Niet alles hoeft koud bewaard te worden. Lees hier wat je beter niet in de koelkast legt.

Heb je de smaak te pakken? Ook deze keukenklusjes zijn in een handomdraai geklaard.

01/10/2017

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Is wit dé perfecte keukenkleur?
Volgende artikel
Zo maak je je slaapkamer klaar voor de winter