Interieur

Hoe een rusthuiskamer inrichten? Tips en advies!

Je moeder of vader in een rusthuis laten plaatsen, is geen gemakkelijke beslissing om te nemen. Maar als het eenmaal zover is, wil je natuurlijk dat de kamer zo veilig en gezellig mogelijk is ingericht. Hoe je daaraan begint? We helpen je graag op weg! Dit zijn enkele belangrijke punten die je zeker in het achterhoofd moet houden bij het inrichten van een rusthuiskamer.

Beperk het risico op vallen

De meeste rusthuizen laat je vrij wat de inrichting van de kamer betreft. Het is dan aan jou om na te denken over de veiligheid en de nodige voorzorgsmaatregelen te treffen. Omdat het risico op vallen toeneemt met de leeftijd, is het cruciaal om gladde vloeren slipvrij te maken en losliggende kabels te verwijderen of stevig te bevestigen.

Een rusthuiskamer inrichten: veilig én gezellig

Andere aandachtspunten zijn:

  • Kiezen voor meubels met afgeronde hoeken, of scherpe hoeken afschermen
  • Automatische verlichting installeren
  • Wandbeugels, handgrepen en steunbeugels voorzien waar nodig (zeker in de badkamer)
  • Een telefoon met extra grote toetsen installeren

Behalve veilig moet een rusthuiskamer natuurlijk ook gezellig zijn. Tenslotte is het een woonruimte waar je moeder of vader heel wat tijd in zal doorbrengen. Geef persoonlijke bezittingen zoals decoratiespulletjes en fotokaders een prominent plekje – maar niet te hoog, om te voorkomen dat de spullen naar beneden donderen. Let ook op met tapijten en deurmatten. Die maken de kamer gezellig, maar brengen jammer genoeg ook struikelgevaar met zich mee.

Last but not least: verras je moeder of vader af en toe eens met een bloemetje.

 

Featured image: http://www.4d-univers.com

07/01/2017

Uw vragen of opmerkingen bij dit artikel

Vorige artikel
Je eigen bouwdagboek beginnen? Een echte aanrader!
Volgende artikel
Een sfeervol terras in de winter