Interieur

Hoe de ideale kinderkamer inrichten?

kinderkamer inrichten netjes

Wie herinnert zich zijn kinderkamer niet? Het was je heiligdom, je universum, de plek waar je urenlang kon spelen, dromen en ruziemaken met je grote broer of zus. Intussen heb je zélf kinderen en sta je voor de uitdagende taak om de kinderkamer zó in te richten dat je kleine bengels er zich even hard in amuseren als jij destijds in de jouwe. Tips nodig? Die vind je hier!

Ruim je kamer op!

Om je kinderen zover te krijgen dat ze hun kamer netjes opruimen na het spelen, moet je het hen gemakkelijk maken. Plaats bakken en opbergdozen in de kinderkamer, waarin ze hun speelgoed en knuffels telkens kunnen opbergen. Maak er een ritueel van: op het einde van de dag gooien we al onze spulletjes in de doos!

kinderkamer inrichten netjes

Kinderkamer delen zonder ruzie

De kinderkamer delen met broer of zus is voor een kind niet altijd evident. Voorzie daarom altijd een afgeschermd, ‘eigen’ deel in de kamer. Je kunt een deel van de kamer afschermen met een boekenkast, de muren in verschillende kleuren verven of de vloer afbakenen met tapijt in verschillende kleuren. Vergeet niet om een ‘neutrale zone’ te voorzien waarin je kinderen samen kunnen spelen.

kinderkamer inrichten delen

Kamp bouwen

Kinderen doen niets liever dan kampen bouwen in hun slaapkamer. En dat is nóg leuker in een echte indianentent, toch? In hun tipi kunnen je kinderen heerlijk zitten lezen … of luisteren naar de verhalen die jij hen voor het slapengaan vertelt.

kinderkamer inrichten kamp

Niet de volle honderd procent

Is je zoontje helemaal gek van ‘Cars’ of wil je kleine meid het liefst van al prinses Elsa uit ‘Frozen’ zijn? Geef niet toe aan hun smeekbede om de héle kamer om te toveren tot een Disney-walhalla, want binnen enkele maanden is het zonder twijfel de beurt aan een geheel nieuwe superheld(in) om vereerd te worden.

Maar laat je kind wél meebeslissen over de inrichting van de kinderkamer. De keuze van het beddengoed of de muurstickers kun je bijvoorbeeld wel aan hen overlaten – ook al is het dan niet meteen jouw smaak …

Kinderkamer inrichten op de groei

Oma’s en tantes zullen bij het volgende verjaardagsfeest weer zuchten: ‘Wat groeit dat kind toch snel!’ Ze hebben wel een punt. Gelukkig bestaan er tegenwoordig kinderbedden waarvan je de lengte en de hoogte mettertijd kunt aanpassen. Kies dus voor een model ‘op de groei’.

16/07/2016

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Een huis bouwen? Hou rekening met deze kosten
Volgende artikel
Praktische onderhoudstips: kalk voorkomen én verwijderen