Interieur

Wooninspiratie: het oosters interieur van een reiziger

oosters interieur

Dé interieurstijl waarin je helemaal tot rust kunt komen? Een oosters interieur! Ideaal om na een drukke en stressvolle dag te ontspannen. En je waant je meteen een beetje op vakantie in het buitenland. Creëer zelf een stukje Oosten in je eigen woonkamer of slaapkamer en proef van een andere cultuur. Wat je daarvoor precies moet doen? Wij vroegen alvast wat tips aan een fervente Azië-reiziger.

Openheid en rust creëren

Dé kernwoorden van een oosters interieur? Rust, sereniteit en stilte! Waarom is in het oosters interieur openheid zo belangrijk? Dat doet terugdenken aan de vredige natuur. Die sfeer bereik je door zo veel mogelijk openheid en open ruimtes te creëren. Maar hoe? Dat kan op verschillende manieren. 

Meubels: only the essentials

Azië is een dichtbevolkt gebied, wat natuurlijk betekent dat Aziaten relatief kleine leefruimtes ter beschikking hebben. Wat meubels betreft, is less dus more! Natuurlijk wil dat niet zeggen dat je nu al je zetels en tafels moet weggooien. Wel moet je eens nadenken over wat écht nuttig is in je interieur. Moet die extra sofa nu echt? Of kan je echt niet zonder die reusachtige dressoir? Durf overbodige meubelstukken uit je interieur te bannen, wil je die Oosterse sereniteit in jouw woning!

badkamer en slaapkamer in een grote ruimte, gescheiden door schuifdeur
Dankzij deze opaque schuifdeur creëer je toch wat privacy in de badkamer zonder te moeten inboeten op het ruimtegevoel.

Tip: Gelukkig is het heus niet zo moeilijk om al je spullen op te bergen met beperkte opslagplaats.

Strak, natuurlijk en neutraal

En wat met de meubels die je behoudt? Ga voor minimalistisch stukken: strakke lijnen, neutrale kleuren en natuurlijke materialen. Ga zeker niet voor groteske versieringen of franjes, maar hou het simpel! Het meubilair mag eigenlijk niet opvallen. Dat geldt ook voor de afscheidingen. In plaats van dikke bombastische muren, kies je beter voor bijvoorbeeld een schuifdeur met transparant rijstpapier.

Het geheim zit in de details

Open ruimtes, neutrale kleuren… wordt dat niet een beetje saai? Nee hoor, helemaal niet: ook in het oosters interieur is er plaats voor kleur! Waar dan? In de details! Denk in de eerste plaats aan bloemen en planten. Die staan symbool voor de cirkel van het leven. Je hoeft daarbij niet noodzakelijk alleen voor kleine plantjes zoals bonsai te gaan, ook bamboe, varens en grootbladige planten passen perfect in een oosters interieur.

Zitbank met veel grote groene planten rond
Bloemen en planten fleuren de ruimte meteen op!

Maar planten, liefst in een mooie vaas, zijn niet de enige vorm van decoratie. Ook verlichting is een belangrijk element, al moet die – uiteraard – subtiel zijn. Ga daarbij vooral voor lampen uit hout en/of rijstpapier. Het warme licht wordt diffuus over de ruimte verspreid, waardoor je onmiddellijk ontspant.

Waar je pas écht kleur kunt toevoegen aan je oosters interieur? In de kunst! Schilderijen met fauna en flora of kleurrijke wandtapijten fleuren de ruimte op. De meest gebruikte kleuren zijn rood, geel, groen en blauw. 

zitbank oosters

Less is more in het oosters interieur

Samengevat zijn de belangrijkste elementen in een oosters interieur:

 • open ruimtes
 • minimalisme 
 • oog voor detail
 • kleur in planten en kunst

Kom je de ruimte binnen, zou je onmiddellijk een heerlijk gevoel van rust en kalmte moeten ervaren. Oosterse interieurs sieren in hun eenvoud: less is more. Dankzij de kleurrijke details is het geheel niet saai of eentonig. Ben jij ook helemaal verliefd? 

slaapkamer in oosters interieur, bamboe aan muur, bruine tinten
Zachte kleuren, bamboe, warm licht: het oosters interieur straalt meteen een gevoel van rust en warmte uit.03/01/2019

Vragen en opmerkingen

VM
Valerie Mendes Dias

Goedemorgen!

Ik ben thuis zelf aan mijn ‘oosterse’ slaapkamer bezig & toen ik jullie artikel las was ik meteen ‘stapelgek’ van het bamboe hoofdeinde op de allerlaatste foto.

Kunnen jullie me eventueel een tip geven waar ik dit zou kunnen vinden? Het is prachtig!

Alvast heel erg bedankt voor jullie reactie.

Mvg,

Valérie

  HI
  Hanne Inspirerend Wonen

  Dag Valérie,

  Om zo’n bamboe hoofdeinde te vinden, raden we je aan eens langs te gaan bij een lokale meubelzaak. Zij hebben vaak de juiste connecties en het nodige netwerk om aan een soortgelijk hoofdeinde te raken.

  Alvast veel succes met je zoektocht!

  Met inspirerende groet,

  Hanne
  Inspirerend Wonen

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Interieurtrends 2019: ciao minimalisme, hallo kleurcombinaties!
Volgende artikel
Van vetbolletje tot kasten: zo help jij de dieren in jouw tuin overwinteren