Interieur - Badkamer

Hét geheim van een karaktervol interieur: een houten plafond!

grote keuken houten plafond

Een heel pak sfeer en gezelligheid in huis halen? Kies dan eens voor een houten plafond! Dat straalt warmte uit, geeft je woning wat meer karakter en maakt ongetwijfeld indruk op je bezoekers. Ja, ook in een moderne woning! Laat je hier inspireren door de pracht en praal van een houten plafond.

3 voordelen van een houten plafond

Wat sfeer & gezelligheid betreft, zit je in ieder geval al goed bij een houten plafond. Maar die plafondbekleding heeft naast de karaktervolle uitstraling nog heel wat andere voordelen!

Goede isolatie

Hout warmt traag op en koelt ook traag weer af. Wat dat wil zeggen? Dat je woning in de winter lekker lang warm blijft, ook nadat je de verwarming hebt afgezet! Hout is dus een goede thermische isolator.

Daarnaast isoleert het ook akoestisch heel goed. Hout vangt geluiden op, waardoor die afzwakken. Jij hebt dus geen last meer van je bovenburen of van scherpe geluiden in de woning.

houten plafond eetkamer met open haard
Haal met een houten plafond de perfecte isolator in huis!

Gezond binnenklimaat

Het hele jaar door een gezonde woning? Check! Een plafond van hout heeft immers…

  • een stabiele luchtvochtigheid. De lucht zal nooit te vochtig of te droog zijn!
  • geen last van statische elektriciteit. Hout trekt geen vuil of stof aan!

Gevolg? Jij hebt minder risico op huisstofmijt, schimmels en bacteriën. Daarbovenop hoef jij je ook nog eens geen zorgen te maken over astma of infecties op de luchtwegen!

Restaurant plafond met verschillende houtpatronen
Heb jij je eigen zaak? Zorg er dan voor dat je klanten meteen onder de indruk zijn van je interieur!

Brandveilig én vochtbestendig houten plafond

De twee mythes van hout? Dat het vatbaar is voor brand en dat het niet thuishoort in vochtige ruimtes. Gelukkig is dat tweemaal fout! Een houten plafond wordt immers behandeld met brandwerende en vochtwerende producten, zodat jij helemaal gerust zit. Veel exotische houtsoorten kunnen zelfs zonder behandeling tegen vocht!

Zowel voor landelijk, klassiek als modern

Ook wat de uitstraling betreft, heb je verschillende keuzes. In een landelijk interieur is het bijvoorbeeld erg mooi om de houten draagstructuur zichtbaar te laten.

houten draagbalken met houten onderstructuur in woonkamer
Je kunt ervoor kiezen om de onderliggende houtstructuur zichtbaar te laten…
houten draagstructuur in woonkamer, modern
… of om voor een effen ondergrond te kiezen.

Wel fan van een houten plafond, maar vind je dat wat te donker voor de hele kamer? Combineer het dan met andere materialen, bijvoorbeeld met een verlaagd gyprocplafond. Dat geeft een unieke uitstraling waar je bezoekers ongetwijfeld jaloers op zijn.

verlaagd gyprocplafond met hout
Ook in een moderne woning hoort een houten plafond thuis!

Geen fan van de bruine kleur of past dat niet in jouw moderne interieur? Geen probleem: over hout schilder je gemakkelijk over! Denk bijvoorbeeld aan strak wit, dat past perfect in je hedendaagse interieur. Of denk eens helemaal out of the box en schilder je plafond zwart! Uiteraard zijn alle verfkleuren een mogelijkheid. Een roze kinderkamer? Check!

zwart houten plafond met moderne lamp
Een zwart houten plafond staat perfect in een moderne woning. En het laat je verlichting nog eens extra goed uitkomen ook!

Tip: Wil je je zelf niet aan het schilderwerk wagen? Schakel dan een professionele vakman in!

Nog wat meer inspiratie nodig?

Nog wat extra inspiratie vind je op de foto’s hieronder. Klik op de foto’s om ze te vergroten. Hoe ziet jouw ideale houten plafond eruit?

19/05/2019

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Van carport tot schuifpui: zo maak je je exterieur in 1-2-3 zomerklaar
Volgende artikel
Inductiekookplaat reinigen: zo heb jij nooit meer last van vuile kringen!