Interieur

Herenhuis met hoog plafond? Zo decoreer jij je hoge muren!

strakke woonkamer met hoge plafonds in herenhuis

Woon jij in een prachtig herenhuis waar je nu ook een echte thuis van wilt maken? Dan ben jij vast nog op zoek naar manieren om die lange, hoge muren te decoreren! Gelukkig maak jij dankzij een paar simpele trucjes je interieur nóg stijlvoller en gezelliger.

De regel van drie, ook in een herenhuis

Vooraleer we beginnen met de eigenlijke decoratie, moet je eerst weten dat je het best steeds de regel van drie in je achterhoofd houdt. Wat dat wilt zeggen? Dat je je muur denkbeeldig opdeelt in drie gelijke delen, die je elk op een andere manier decoreert. In het onderste deel staan bijvoorbeeld meubels, in het middelste deel hang je een leuk schilderij of een schattige foto en het bovenste deel laat je sober.

fotocollage boven bed in slaapkamer herenhuis
In dit interieur is de regel van drie gerespecteerd: onderaan staat het bed, in het middelste deel hangt een unieke fotocollage en het bovenste deel is leeg & rustig. Foto bij Charlotte Philipsen (Pinterest).

Gordijnen maken je herenhuis stijlvol

Een gemakkelijke manier om je interieur er erg stijlvol te laten uitzien en meteen te zorgen voor heel wat extra sfeer en gezelligheid? Dankzij gordijnen, natuurlijk! Zeker wanneer je kiest voor lange gordijnen van aan het plafond tot op de grond, krijg je een luxueuze look.

herenhuis met hoge ramen, lange gordijnen, hoog plafond
Lange gordijnen zetten het hoge plafond extra in de verf. Foto door zimmo.be (Pinterest).

En de kleur? Die kies je natuurlijk zelf. Donkere tinten zullen je interieur verkleinen, lichte kleuren maken je herenhuis dan weer extra fris.

lange donkere gordijnen in woonkamer
Door voor donkere gordijnen te kiezen, creëer je net iets meer intimiteit. Foto door Nieuwe Decoratie (Pinterest).

Het ideale souvenir? Een wandtapijt!

Naast gordijnen is ook een wandtapijt een leuke manier om je hoge muren mee te decoreren. Zeker als dat tapijt een souvenir van een avontuurlijke reis is!

Het extra voordeel? Een wandtapijt is geluiddempend. Vooral door de hoge plafonds kun je in een herenhuis al eens last hebben van een galm. Dankzij textiel in huis, zoals gordijnen en een wandtapijt, worden die geluiden gedempt.

wandtapijt in slaapkamer
Zelfs met hoge plafonds kun je een bohemian interieur creëren! Foto bij Design Bureaux (Pinterest).

Nooit kunst te veel in een herenhuis

Wat er uiteraard niet kan ontbreken in een herenhuis, is kunst aan de muren! Die hoge plafonds fleur je dus op met een origineel schilderij. Of misschien vind je wel een fantastisch kunstwerk op een lokaal marktje bij jou in de buurt! Iets meer budget? Ga dan zeker eens langs in kunstgalerijen. Daar vindt elke kunstliefhebber zeker iets naar zijn/haar zin.

kunst in woonkamer herenhuis
Je kiest zelf of je het liefst een groot schilderij hebt, meerdere schilderijen of zelfs één kunstwerk opgedeeld in verschillende canvassen. Foto door Wende’s Cloud … (Pinterest).

Hoog plafond vol herinneringen

Niet alleen met kunstwerken decoreer je je hoge muren, ook foto’s maken je interieur heel wat gezelliger én persoonlijker. Kies daarbij wel voor grote formaten: veel kleine kaders geven een rommelige indruk. Als je de hoogte echt in de verf wilt zetten, mag je gerust de hele muur gebruiken. Voor een speels effect, ga je dan weer voor fotokaders van verschillende groottes.

Extra gezelligheid dankzij de juiste lampen

Tijd voor wat licht in huis! Voor een extra luxueuze uitstraling zorg je voor een grote kroonluchter. Liever iets subtielers? Dan ga je voor leuke, industriële hanglampen. Zorg er zeker voor dat die laag genoeg komen, zodat ze heel de ruimte verlichten en zelf ook goed zichtbaar zijn.

hanglampen als eyecatcher in groot wit salon
Maak van je hanglampen de echte eyecatcher van het interieur. Foto door Shopinstijl.nl (Pinterest).

Win-win: kast = decoratie én opbergruimte

Onze laatste tip om de hoge muren in een herenhuis op te vullen? Hoge kasten! Die zijn niet alleen impressionant, maar ook erg handig. Je hebt meteen heel wat meer opbergruimte. Ga je voor een open (boeken)kast, heb je natuurlijk ook extra decoratiemogelijkheden.

hoge boekenkasten in salon
Maak je interieur extra impressionant dankzij hoge kasten. Foto door expensivelife (Pinterest).

Extra tip: zet de dingen die je vaak nodig hebt onderaan in de kast. Voor de andere spullen zet je een laddertje vlakbij.

17/02/2020

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Een lichtplan maken voor je huis: zo wordt de klus makkelijk geklaard
Volgende artikel
3 handige en trendy interieurtrends waarmee je het hele jaar goed zit