Interieur

Een moodboard maken – van knipsels tot droominterieur!

Vandaag de dag worden we letterlijk gebombardeerd met ideeën, tips & tricks, de laatste nieuwe trends, enzovoort. Nog voor je kan beslissen of je iets wel of niet leuk vind, komt de volgende hype al op je af. Achterhalen of een bepaalde trend iets voor jou en je interieur is, doe je door een moodboard te maken.

Maar het doel van een moodboard maken gaat verder dan dat. Simpel gesteld is een moodboard niet meer dan een collage van inspirerende beelden  binnen een bepaald thema of een zekere ‘mood’. Een afgewerkt moodboard ademt een zekere stijl of sfeer uit waarmee jij aan de slag kan om je interieur een make-over te geven!

Moodboard 101: het wat, het hoe en het waarom

Wat een moodboard juist is, legden we hierboven al uit. Maar waarom moet je er nu eentje (of meerdere) maken? Wel, een moodboard is zowat de beste manier om jouw persoonlijke stijl in kaart te brengen en om een goed idee te krijgen van het geheel. Werkt die kleur met dat patroon? Kan ik een strakke zetel combineren met een landelijk interieur? En welke materialen moet ik gebruiken?

In magazines, reclamefolders en op het internet kan je op zoek gaan naar beelden die je mooi vindt. Denk daarbij aan kleuren, materialen en texturen, meubelen, interieurstijlen, design objecten, … Kortom: alles wat je mooi vindt! Vervolgens kan je een selectie maken van je favorieten en deze samenbrengen op je moodboard. Twijfel je nog tussen twee stijlen? Dan kan je knopen doorhakken door per stijl een bord uit te werken! Wil je een beroep doen op een interieurarchitect? Toon hem of haar dan je moodboard. Een professionele architect kan hiermee aan de slag om jouw droominterieur uit te werken.

Tip: plaats een foto of plattegrond van je woning of de ruimte die je wilt inrichten op je moodboard. Zo kan je eenvoudig bijhouden welk beeld bij welke ruimte past.

Technologische hulpmiddeltjes: een online moodboard maken

De digitale revolutie en de opkomst van mobiele toestellen en internet brengen heel wat mogelijkheden met zich mee. De diverse sociale media zijn een onuitputtelijke bron van inspiratie. De grote hoeveelheid aan beelden zorgt er echter voor dat het steeds moeilijker wordt om een goed overzicht te houden.

Een online moodboard veegt dit probleem van de tafel. Je hebt ongetwijfeld al wel eens van Pinterest gehoord. Pinterest is eigenlijk niet meer dan een online collagebord. Op jouw eigen account kan je verschillende borden aanmaken per topic (kleur, interieurstijl, kamer, …) waarna je alle afbeeldingen die je op internet tegen komt, kan pinnen op een passend bord. Op die manier ontsnapt geen enkel beeld nog aan je aandacht en heb je overal en altijd toegang tot je persoonlijke inspiratiebron.

Ontdek hoe wij tewerk gaan en volg iWonen op Pinterest!

Gooi je het liever over een andere boeg? Neem dan eens een kijkje bij Olioboard. Olioboard maakt het mogelijk om je eigen online moodboard samen te stellen aan de hand van meer dan 10.000 items van ruim 300 merken. Kies de ruimte die je wil inrichten, kies een passende achtergrond en ga in de bibliotheek op zoek naar de meubelen, decoratie, enzovoort die je mooi vindt. Klaar? Dan kan je jouw moodboard opslaan of downloaden als jpg.

Heb jij al eens een moodboard gemaakt? Deel je ervaringen met onze lezers via de reacties hieronder of op onze Facebookpagina.

Foto’s: designskool.net & Pinterest

17/12/2014

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Retro in de badkamer: van handdoekhouder tot toiletborstel
Volgende artikel
5 interieurtips & lifehacks die je geen bal kosten!