Interieur

Een kleine kamer inrichten? Zo doen interieurdesigners dat

kleine kamer inrichten

Nu we almaar kleiner wonen, moeten interieurontwerpers vaak flink wat creativiteit aan de dag leggen om woningen comfortabel en stijlvol in te richten zonder het ruimtegevoel aan te tasten. Wil je zelf een kleine kamer inrichten en is de muren uitbreken geen optie? Met deze tips creëer je zeeën van ruimte. Of zo zal het toch lijken. Trompe-l’oeil troef!

1.    Op elk opbergkastje past een deur

kleine kamer inrichten

Deze tip hebben we afgekeken bij opruimkoningin en auteur Marie Kondo, die van slim opbergen haar levenswerk heeft gemaakt. Zij houdt absoluut niet van snuisterijen en kiest altijd voor opbergkasten mét deur waar mogelijk. Rondslingerende spullen en zichtbare prulletjes, aldus Kondo, verstoren de rust in de ruimte en creëren een ingesloten gevoel. Als je toch niet om open kasten heen kunt, zijn uniforme opbergdozen een uitstekend alternatief.

Ontdek meer tips voor een minimalistisch interieur.

2.    ‘Let there be light’

kleine kamer inrichten
Licht en ruimte zijn elkaars beste vrienden. Kies voor lichte tinten op de muren en ga strategisch te werk wat je verlichting betreft. Combineer een centrale lamp aan het plafond met sfeerverlichting in de hoeken van de kamer voor een extra ruim gevoel. De natuurlijke lichtinval in de kamer maximaal benutten doe je door geen hoge meubels naast de ramen te plaatsen.

3.    Hoekjesdenken

Een kleine kamer inrichten

In tegenstelling tot wat je zou denken, doen kleine meubels een kleine ruimte niet groter lijken. Zo kies je beter voor een grote hoekbank dan voor een tweezit en een driezit. Je plaatst je meubels ook beter niet pal tegen de muren, maar enkele centimeters er vandaan. Het spreekt je intuïtie allicht tegen, maar probeer het eens en je zult versteld staan van het effect.

4.    Een strategisch spiegelpaleis

kleine kamer inrichten

Tot slot nog een gouwe ouwe truc uit het interieurontwerpershandboek: spiegels! Verticale spiegels doen het plafond hoger lijken, horizontale spiegels verruimen de kamer in de diepte. Kies bij voorkeur voor spiegels die even breed of hoog zijn als de meubels waar ze naast of boven hangen.

01/04/2017

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Waarom alleen sloten van erkende merken goede sloten zijn
Volgende artikel
Een platenkast om je vinylcollectie op te bergen: 1.000 mogelijkheden