Interieur

Een hanglamp ophangen? Zo loop je niet tegen de lamp

hanglamp ophangen

Een prachtige kroonluchter in het midden van een hoog plafond straalt pure luxe uit. Een hanglamp waar je je continu voor moet bukken … not so much. Gelukkig bestaan er hanglampen in tal van vormen en maten, zodat er voor elk interieur altijd wel een passend exemplaar te vinden is. Ja, ook als je plafonds lang niet zo hoog zijn! Je hoeft alleen maar rekening te houden met enkele eenvoudige richtlijnen wanneer je je hanglampen ophangt.

Een lamp boven de eettafel

Interieurontwerpers hangen lampen het liefst 70 à 80 cm boven de eettafel. Maar uiteraard is lampen ophangen geen exacte wetenschap. Naargelang de grootte van de ruimte, de tafel en de hanglamp is het soms gepast om de lamp net ietsje lager of hoger te hangen dan het vuistregeltje voorschrijft. En natuurlijk is er ook de lengte van de bewoners om rekening mee te houden. Ga af op jouw gevoel en dat van je huisgenoten – experimenteren maar!

hanglamp ophangen

Tip: boven een rechthoekige tafel komen meerdere kleine hanglampen vaak mooier uit dan één grote.

Een hanglamp ophangen in de hal

Op het vlak van interieur is de hal vaak het vergeten kindje, terwijl het nu net de eerste en de laatste ruimte is die bezoekers te zien krijgen. Je zou de hal zelfs het visitekaartje van je woning kunnen noemen. Een reden te meer om de ruimte dat tikkeltje drama te geven met een hanglamp als focaal punt. Vanzelfsprekend hang je die niet te laag, maar ook niet te hoog. Hier geldt de richtlijn: hang de lamp niet in de weg, maar wel duidelijk in het zicht. Tussen de lamp en iemand die 180 centimeter groot is, moet je toch zeker zo’n 45 à 60 centimeter vrijhouden.

hanglamp ophangen

Tip: lijkt je hanglamp in de hal aan het plafond te ‘kleven’? Dan opteer je beter voor een vlakke plafondlamp of wandlampen.

Een hanglamp boven het kookeiland

hanglamp ophangen

Een hanglamp – of meerdere – boven het creëert een gezellig sfeertje – zeker wanneer je kookeiland ook dienstdoet als eethoek. Hang de lamp zo’n 70 à 85 centimeter boven het kookeiland voor een evenwichtig effect. Let wel, de lamp moet zeker hoog genoeg hangen, zodat ze je niet verblindt wanneer je rechtstaat.

Romantische slaapkamerverlichting

hanglamp ophangen

Volgens de regeltjes van feng shui hang je kroonluchters en andere hanglampen in de slaapkamer het best boven de voet van het bed om een beklemmend gevoel te vermijden. Zo hangt de lamp ook nooit in de weg wanneer je in en uit bed stapt. Qua ophanghoogte is het even spelen om te zien wat het mooist bij de ruimte past.

Tip: staat er een tv in de slaapkamer? Hang de lamp dan zeker hoog genoeg om het zicht niet te blokkeren.

 

14/05/2017

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Slaap zacht … of hard? Zo kies je de juiste matras!
Volgende artikel
Is marmer in je interieur kitsch? Absoluut niet! Pimpen maar