Interieur

Een eigen bibliotheek: de droom van elke boekenliefhebber

Een eigen bibliotheek: de droom van elke boekenliefhebber

Wat ziet er nu luxer en gesophisticeerder uit dan een muur of zelfs een kamer vol boeken? Voor de echte bibliofiel is de eigen bibliotheek het liefst zo uitgebreid mogelijk. Maar natuurlijk moet je al die boeken wel op de een of andere manier kwijt kunnen…

Van boven naar beneden, van A tot Z

Niet iedereen heeft een (boeken)kast van een huis. Als je niet zoveel plek hebt, is het belangrijk om de plaats die je hebt zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Voor boeken bewaren betekent dat: creëer horizontale oppervlakken waar mogelijk en gebruik de volledige hoogte van de kamer. Zelfs als je geen volledige muur meer vrij hebt, kun je hier en daar misschien nog wel een plankje kwijt. Wat dacht je bijvoorbeeld van een strook boeken langs de hele kamer, dicht bij het plafond? Bewaar de prominentere plekjes voor de boeken die je speciaal mooi vindt. Met de cover naar voren in de kast zelf, op je salontafel, of misschien zelfs op een speciale boekenstand.

De puntjes op de i

Al die boeken zijn mooi om naar te kijken, maar hopelijk wil je er ook weleens een uit de kast halen om te lezen. In dat geval heb je nog minstens twee dingen nodig: een comfortabele zetel en voldoende licht. Zeker als je meestal ’s avonds een boek induikt, geeft knusse en stijlvolle verlichting je bibliotheek karakter. Als je kasten tot grote hoogtes reiken, is een ladder een handige toevoeging aan je interieur.

Zorg goed voor je bibliotheek

Als je wil dat je collectie lang meegaat, is het ook belangrijk dat je nadenkt over de manier waarop je je boeken bewaart. Boeken houden namelijk niet zo van fel, direct licht, noch van vocht en temperatuurschommelingen. Plannen om je bibliotheek in je kelder of op zolder in te richten? Controleer dan eerst even of de lichtinval en het klimaat er wel geschikt zijn voor boeken.

Wil je nog wat inspiratie opdoen voordat je je eigen bibliotheek begint vorm te geven? Bezoek dan eens Bookshelf Porn. Geen zorgen, de website klinkt stouter dan hij is!

04/08/2017

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
De tweegreepskraan: een vleugje nostalgie in de keuken
Volgende artikel
Dé trend van dit moment: goud in je badkamer