Interieur - Design

DIY: je wandkast stijlvol decoreren zonder een kakofonie te creëren

gedecoreerde wandkast

Heb jij een wandkast in huis dat je wel stijlvol wilt decoreren, maar je weet niet zo goed waar beginnen? Of heb je het al wel eens geprobeerd, maar was het eindresultaat maar een grote rommel? Geen zorgen: dankzij deze tips wordt je wandmeubel een subtiele maar prachtige eyecatcher in huis zonder dat het een heuse kakofonie wordt.

Hou de decoratie van de wandkast subtiel

houten wandkast met bloemetje op, rest interieur sober

Een eerste en belangrijke tip voor je wanddecoratie: hou het rustig! Hoe minder spullen je op je kast zet, hoe kleiner de kans dat je decoratie net een hele hoop rommel zal lijken. Kies liever voor slechts enkele leuke items, zoals je favoriete bloem, een boek met een originele cover of een souvenir van een avontuurlijke reis.

Is één decoratiestuk voor jou genoeg? Zet dat dan niet in het midden van het meubel, maar wat meer naar links of naar rechts op de kast. Asymmetrisch werken geeft het geheel wat meer cachet.

Werk in groepjes van drie

regel van drie: schilderijen, vazen, kleur paars. Decoratie

Het codewoord om meerdere decoratiestukken toch ordelijk op je wandkast te krijgen? Groeperen! Zet dezelfde kleuren en voorwerpen bij elkaar. Kies bijvoorbeeld drie plantjes in dezelfde vaas, wat leuke kaarsjes in dezelfde kleur, of foto’s die op elkaar lijken.

De decoratie op bovenstaande foto is het ideale voorbeeld: naast de drie vazen en de drie posters, vormen ook de twee paarse kaarsjes en de paarse lavendel een geheel van drie. Ondanks dat er acht verschillende items op de kast staan, lijkt het toch geen druk geheel!

Werk met hoogteverschillen

moderne en gouden decoratie op blauwe wandkast

Veel verschillende stukken van dezelfde hoogte? Dat doe je beter niet! Zo krijg je maar saaie en eentonige decoratie. Werk liever met wat hoogteverschillen, dat creëert meteen ook wat leven op je kast. Kijk bijvoorbeeld naar bovenstaande foto: door de verschillende groottes wordt het echt een leuk geheel. De gouden driehoek is zelfs nog op een leuk schriftje geplaatst om het hoogteverschil met de glazen bol iets groter te maken.

Vergeet de foto’s op je wandkast niet

decoratie in leefruimte klassieke woning

Waar de wandkast ook de perfecte plek voor is? Om je favoriete foto’s op te etaleren! Werk opnieuw met groepjes van drie en let er ook op dat de foto’s min of meer hetzelfde kleurenpalet hebben. Zo geven drie zwart-witfoto’s meteen ook een luxueus effect. Heb je aan drie foto’s niet genoeg? Hang de rest dan op in plaats van ze neer te zetten; dan heb je veel meer mogelijkheden en kun je pas écht creatief zijn!

Combineer schoonheid met nut

schattige kussens in vorm van beestje op witte slaapkamerkast

De decoratie van je wandkast mag meer zijn dan enkel en alleen een esthetische meerwaarde, ze mag ook handig zijn! Leg er bijvoorbeeld enkele leuke kussens of de knuffelberen van je kinderen op, zodat die ’s avonds gemakkelijk opnieuw in bed belanden. Of denk aan het spannende boek dat je momenteel aan het lezen bent en dus altijd wel in de buurt mag liggen. Ook is de kast de ideale plek voor je favoriete gadgets, zoals je platenspeler.

26/08/2019

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Studentenkamer huren: hierop moet je letten als je een kot zoekt
Volgende artikel
Let’s go vintage? Terug van nooit echt weggeweest!