Interieur - Design

Retro, vintage, tweedehands, antieke of brocante meubels: het verschil

Retro, vintage, tweedehands, antieke of brocante meubels: het verschil

Als je een speciaal koopje voor je huis wilt ‘scoren’, dan kom je ongetwijfeld allerlei begrippen tegen. Trendy vintage, zeldzaam antiek, lekker retro, bijzondere brocante meubels … of gewoon tweedehands. Allemaal één pot nat? Zeker niet! Soms worden de termen door elkaar gebruikt, maar ze hebben wel degelijk hun eigen definities. We leggen uit wat het verschil is, zodat je exact weet waarnaar je op zoek moet.

Antieke meubels

Antiek is een verzamelnaam voor oude kunst-, sier- en gebruiksvoorwerpen. Het belangrijkste kenmerk van een antiek meubel is de ouderdom. In de meeste gevallen wordt iets namelijk pas antiek genoemd als het ouder is dan 100 jaar, al zijn er bepaalde gevallen (zoals boeken) die reeds vanaf 75 jaar voor antiek doorgaan. Daarnaast is het belangrijk dat het voorwerp met de hand gemaakt is, of dat er in ieder geval maar beperkt met machines aan gewerkt werd.

Brocante meubels

Brocante is een verzamelnaam voor spullen die al een leven achter zich hebben. Brocante meubels hoeven dus niet superoud of in goede staat te zijn. Integendeel: brocante is juist gewild om het licht verweerde uiterlijk dat aangeeft dat het voorwerp al ‘geleefd’ heeft. Het hoeft ook niet per se handgemaakt te zijn. Al met al zijn er dus minder voorwaarden om van brocante te spreken dan van antiek.

Vintage meubels

Vintage is een term die wordt gebruikt voor een origineel product afkomstig uit een bepaalde periode. Vintage is minder oud dan antiek: men spreekt van vintage als het voorwerp tussen de 30 en de 100 jaar oud is. Voor een vintage product is het eigenlijk het belangrijkste dat het de uitstraling heeft van de tijd waaruit het komt. Denk aan een kast uit de jaren 70 die er ook uitziet als een kast uit de jaren 70.

Retro meubels

‘Retro’ is een afkorting van het woord ‘retrospectief’. De term wordt gebruikt voor allerlei zaken die nu worden geproduceerd om te lijken op iets van vroeger. Een soort nostalgische stroming dus, maar gecreëerd met de technieken en materialen van vandaag. Een originele jukebox uit de jaren 50 is bijvoorbeeld vintage, maar een jukebox die nu wordt gemaakt om te lijken op een exemplaar uit de jaren 50 is retro.

Tweedehands meubels

De enige voorwaarde om iets tweedehands te noemen is dat het al eens gebruikt is. Het hoeft daarom niet per se oud te zijn. Iets dat je vorige week kocht en vandaag alweer doorverkoopt is ook tweedehands. Het begrip kan dus overlappen met de bovenstaande termen, maar let op: vintage hoeft bijvoorbeeld niet noodzakelijk tweedehands te zijn. Een paar vintage schoenen dat nooit uit de verpakking gehaald is en daarna wordt verkocht, is dus niet tweedehands.

30/08/2017

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Een nieuwe voordeur: waarop moet je letten?
Volgende artikel
Sfeerverlichting voor elk buitenmoment