Interieur - Design

Pop-up meubelen als antwoord op klein(er) wonen

Onlangs werd bekendgemaakt dat we steeds kleiner bouwen. In 2014 bedroeg de gemiddelde oppervlakte van een nieuwbouwwoning ‘amper nog’ 96m². Bij appartementen is die oppervlakte zelfs nog kleiner. Als tegenbeweging op deze trend, bedachten designers Liddy Scheffknecht en Armin B. Wagner dit pop-up meubel!

Optimaal ruimtegebruik dankzij slim design

Puur vanuit een praktisch standpunt bekeken, zijn pop-up meubelen hét antwoord bij uitstek op onze kleinere woningen. Bovendien moeten die kleinere woningen ook steeds meer taken vervullen: wonen en werken, vrienden ontvangen en feestjes of etentjes organiseren, huiswerk maken, … en als het kan ook nog wat opbergruimte voorzien voor enkele fietsen.

Pop-up meubelen maken het dan ook mogelijk om toch een maximum aan wooncomfort uit die kleinere ruimtes te halen. Moet er gegeten of gewerkt worden? Dan plooi je op enkele seconden de mobiele eetkamer of het werkstation open. Buikjes vol of huiswerk klaar? Dan verdwijnt de eetkamer of werkplek in no-time uit het zicht.

Duurzaamheid als bepalende factor

Het grote nadeel aan het ontwerp van Liddy en Armin is dat ze als materiaal karton gebruiken. Hoewel karton een waardig alternatief kan zijn voor hout, is het toch niet zo duurzaam. Als het in contact met water – of kleine kinderen – komt, verzwakt de structuur en blijven er vlekken achter.

Er bestaan ongetwijfeld wel enkele materialen die even flexibel zijn als karton maar véél duurzamer. Het is dus nog even wachten tot de meubelsector mee op dit idee springt en pop-up meubelen op de markt brengt.

Meer info: Liddy Scheffknecht & Armin B. Wagner
09/03/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Slimme wasmachine doet handwas erbij
Volgende artikel
Een eigen woning kopen? Met deze kosten moet je rekening houden