Interieur - Design

Groots kunstproject Breath ‘herlaadt’ bomen in Italië

De Spaanse kunstenaar Escif is aan een ecologische kunstmissie gestart in Zuid-Italië. Door de massale ontbossing van enkele eeuwen terug, wordt de Olivella-berg in de baai van Sapri getroffen door grote hydro-ecologische onevenwichten. Die wil Escif met zijn nieuwste kunstproject aanpakken.

Tijd om te herladen

De ellende in Zuid-Italië begon in 1700, toen de berg Olivella af te rekenen had met gigantische ontbossing, veroorzaakt door zware overstromingen in aanpalende gebieden. Met zware hydro-ecologische problemen als gevolg. Het imposante ecologische kunstwerk Breath – Time to recharge is een antwoord op deze problematiek. Het kunstwerk stelt een reusachtige batterij voor op de flank van de berg, die langzaamaan oplaadt doordat er maar liefst 5.000 bomen zullen groeien en bloeien.

Een batterij van bomen

Het Breath-project is ontsproten uit het brein van Escif en Antonio Oriente. Het kunstwerk omvat 2.500 eiken en 2.500 esdoorns die de batterij elk jaar meer zullen ‘opladen’. De batterij zal een oppervlakte van maar liefst 120.000 vierkante meter innemen, gelijk aan 17 voetbalvelden. Naarmate de tijd verstrijkt, zullen de omwonenden de batterij zien opladen. De laatste injectie bomen is gepland voor 2019, zodat het kunstwerk op termijn volledig opgeladen raakt en de berg weer in zijn groene glorie wordt hersteld.

26/03/2017

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
The Internet of Things: gevaarlijk of nuttig in keuken en badkamer?
Volgende artikel
Food fotografie: zo vereeuwig je je restaurantbezoeken