Interieur - Design

Interview: oude landkaarten in het interieur

BedrockImages: twee Amerikaanse doctoraatstudenten kwamen op het idee om eeuwenoude, vergeten stadsplattegronden te verkopen. Ondertussen is het duo neergestreken in Brussel en zijn ze klaar om ook de Belgische markt te veroveren. Inspirerend Wonen ging in gesprek met Seth Rosenbaum (29), die ons voluit vertelde over zijn passie, vergeten landkaarten.

Fascinerende oude landkaarten

iWonen: Waarom zijn jullie zo gefascineerd door oude en vergeten stadsplannen?

Seth Rosenbaum: “Mijn partner Alex bestudeert moderne Franse geschiedenis en ikzelf Amerikaanse literatuur. Tijdens archiefonderzoek stootten we op fascinerende landkaarten. Het idee dat deze plattegronden niet gebruikt worden, dat ze zelfs niet eens bekeken worden en zich helemaal uit het zicht bevinden, zat ons dwars. We wilden een manier vinden om de stadsplannen ook te laten zien aan andere mensen. We gingen op zoek naar nog meer plattegronden. Sommigen vonden we in antiekwinkels, anderen in archieven, bibliotheken, galerijen of musea. En BedrockImages was geboren!”

De perfecte stadsplattegrond

iWonen: Aan welke criteria moet een plattegrond beantwoorden om opgenomen te worden in het gamma van BedrockImages?

Seth Rosenbaum: “We zoeken altijd naar oude, grote en panoramische plattegronden, voornamelijk van steden. Alle landkaarten zijn tussen de vier en de acht vierkante meter groot, enorm gedetailleerd en van een extreem hoge kwaliteit. En de meest interessante kaarten zijn ook altijd net dat tikkeltje anders.”

iWonen: Wat betekent dat concreet, een ‘andere’ plattegrond? Hoe anders kan een landkaart zijn?

Seth Rosenbaum: “We kiezen enkel panoramische kaarten. Wat ons hierbij vooral fascineert zijn niet enkel afbeeldingen waarop de volledige stad te zien is, maar ook kaarten die verschillende lagen van een stad tonen, waarop je de stad vanuit verschillende perspectieven kan zien, kaarten die spelen met drie dimensies. De meest speciale kaarten zijn niet enkel goed gemaakt, maar tonen ook een artistieke blik op de stad.”

iWonen: Hoe worden de reuzengrote landkaarten dan gemaakt?

Seth Rosenbaum: “We laten de kaarten drukken in Europa en in Amerika. We maken foto’s van de originele plattegronden van een heel hoge kwaliteit en die printen we dan rechtstreeks op het gekozen materiaal. We printen nooit in een stuk, want de afbeeldingen zijn te groot. We drukken kleinere afbeeldingen af die we daarna weer samenbrengen via de techniek van ‘digital stitching’.”

iWonen: Welk is de populairste stadsplattegrond van BedrockImages?

Seth Rosenbaum: “De plattegrond van New York en de kaart van Parijs uit 1739 zijn onze best verkochte stukken. Maar mijn persoonlijke favoriet is de plattegrond van Rome uit 1765. Alex en ik zagen het origineel op een tentoonstelling in de universiteitsbibliotheek van Princeton. Toen kregen we het idee om ons bedrijfje op te starten. Daarom is de kaart ook zo speciaal.”

Ieder huis zijn stadsplattegrond

iWonen: Wie koopt jullie stadsplattegronden?

Seth Rosenbaum: “We merken wel dat veel mensen die ons vinden bezig zijn met kunst of interieurvormgeving. Zo worden onze plattegronden muurdecoratie voor zowel publieke gebouwen als privéwoningen. We verkopen voornamelijk in de V.S. waar we werken met resellers, maar mensen vinden ons ook via Google. Nu willen we ook in Europa en in België een publiek vinden.”

iWonen: Ik wil graag een plattegrond van pakweg Buenos Aires in mijn living hangen. Kan ik dat bij jullie bestellen?

Seth Rosenbaum: “Sowieso kan je bij ons kiezen uit verschillende soorten plattegronden, verschillende maten, stoffen, enz. Momenteel zijn we ons aanbod nog verder aan het verruimen, met nieuwe uitgaven, nieuwe steden, nieuwe kleuren en verschillende stijlen, zodat we voor elk interieur een landkaart kunnen aanbieden. Dat betekent ook maatwerk. Jij vertelt ons als klant wat jou interesseert en wij stellen jou vervolgens enkele ideeën voor. Een kaart bestellen van Buenos Aires is dus perfect mogelijk.”

 

Momenteel zijn er nog geen Belgische winkels die de stadsplattegronden van BedrockImages te koop aanbieden, maar je kan via de website een landkaart bestellen.

30/05/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Duurzaam bouwen onder de loep genomen
Volgende artikel
DIY: Maak jouw eigen design meubelen uit karton!