Interieur - Design

Electree, een bonsai op zonne-energie

Wie zegt dat toestellen op zonne-energie niet design kunnen zijn? Electree is er een sprekend voorbeeld van. Het is een bonsai die functioneert op basis van zonne-energie. Je kan hem aansluiten op eender wel elektronisch gadget met USB-poort en je verbruikt zo enkel en alleen natuurlijk licht om bijvoorbeeld je smartphone op te laden.

Electree, een ingenieuze bonsai

Deze elektronische bonsaiboom is ontworpen door de jonge designer Vivien Muller. Het is echt een design juweeltje. De Electree is een puur en elegant object dat eruitziet als een kleine boom met een houten sokkel. De bladeren zijn in feite 27 kleine en beweegbare zonnepaneeltjes die naar het licht kunnen draaien.

De energie die de zonnepaneeltjes opvangt, wordt gestockeerd in een batterij onder de sokkel die de USB-poort voedt. Het duurt 36 uur vooraleer de batterij van Electree is opgeladen.

Een ecologische oplossing?

De Electree ziet er ecologisch verantwoord uit, maar is hij dat ook echt? Vivien Muller heeft een uniek design gemaakt waarbij ecologie, esthetiek en functionaliteit worden gecombineerd. Deze elektronische bonsaiboom werd ontworpen vanuit een ecologisch perspectief en aangekondigd als ‘Made in France’, maar in werkelijkheid wordt hij in China geproduceerd. Daarna worden de producten naar Frankrijk overgevlogen. De zonnepanelen zijn uiteraard een ecologische keuze, maar de batterij is dat niet noodzakelijkerwijs. Het is bovendien een vrij prijzig design object waarvan de garantie tot 1 jaar is beperkt. Maar vaststaat dat het een ingenieus concept is!

22/02/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Energieaudit: spaar geld en energie
Volgende artikel
X²O: badkamerspecialist op BATIBOUW 2013