Interieur - Design

Dossier: 10 iconische design klassiekers die elk interieur opwaarderen

Een design klassieker in huis halen, is dé manier om je interieur een klassevolle en tegelijk arty uitstraling te geven. Iconische design meubels zijn dan ook het favoriete hebbeding van een interieuraficionado. Die aantrekkingskracht hebben ze te danken aan hun unieke ontwerp, dat door de combinatie van herkenbaarheid en tijdloosheid zelfs bij designbarbaren tot de verbeelding spreekt. Weet je niet meteen welk exemplaar in huis te halen? Onze lijst van 10 iconische design klassiekers helpt je alvast op weg!

1. Charles en Ray Eames: DSR Dining Chairs

De wereldvermaarde stoelen van het Amerikaanse ontwerpersduo Charles en Ray Eames staan al jaren symbool voor topdesign. Je vindt ze terug in elk interieurmagazine en voor verzamelaars zijn ze must-have. Het grote publiek maakte kennis met de DSR Dining Chair in 1948, toen het eerste ontwerp werd gepresenteerd op een low-cost-furniture-wedstrijd in het New Yorkse Museum of Modern Art (MoMA). De symbiose van eenvoud en klasse trok meteen alle aandacht en is tot op vandaag nog maar zelden geëvenaard.

Er bestaan intussen verschillende versies van de DSR Dining Chair. Het zijn stuk voor stuk echte design klassiekers, die geschikt zijn voor elke interieurstijl: van retro tot hypermodern. De Eames-stoelen zijn voor iedereen een veilige keuze!

2. Ludwig Mies van der Rohe: Barcelona Chair

Toen hij gevraagd werd om het Duitse paviljoen op de wereldtentoonstelling van 1929 te ontwerpen, kwam Ludwig Mies van der Rohe met de Barcelona Chair op de proppen. Het design van de Barcelona Chair is duidelijk gebaseerd op een klassieke vouwstoel, maar het verschil in afwerking is groot. De Duits-Amerikaans architect en ontwerper koos namelijk voor de meest luxueuze materialen. Handgemaakte lederen kussens van Delvaux-makelij? Moet kunnen! Op de wereldtentoonstelling waren deze design klassiekers bekleed met wit geitenleer, vandaag vind je ze in verschillende kleuren.

3. Gatti, Paolini en Teodoro : Sacco

De Sacco is, zoals wel vaker bij design klassiekers, meermaals geïmiteerd en nagemaakt. Dat maakt de waarde van een originele Sacco-zitzak er uiteraard alleen maar groter op. De allereerste ‘bean bag’ werd ontworpen in 1968 door studenten Piero Gatti, Cesare Paolini en Franco Teodoro. Zij wilden een zitmeubel dat er hedendaags uitzag en tegelijk aanvaardbaar was voor de nonchalante flowerpop-generatie. Met deze zitzak die zich aanpast aan elke lichaamsvorm en -houding, zijn ze daar met verve in geslaagd. De design klassieker was een groot succes bij de toenmalige hipsters en weet ook vandaag nog altijd jong en oud te bekoren.

4. Arne Jacobsen: The Egg


Zelfs wie amper iets afweet van design, heeft ongetwijfeld al van The Egg gehoord. Deze elegante prachtstoel zag het levenslicht in 1958, toen de Deense architect en ontwerper Arne Jacobsen de opdracht kreeg om het Royal Hotel in Kopenhagen met een passend design stuk op te fleuren. Net als The Swan, ook al een Jacobsen-creatie, vormt The Egg een mooi contrast met de rechtlijnigheid die design interieurs vaak kenmerken. Met zijn unieke vorm gunt The Egg de gebruiker de nodige privacy, waardoor het een ideaal accessoire is in grote, publieke ruimtes.

5. Eero Saarinen: Tulip Table

De Tulip Table van Knoll is ontsproten uit de creatieve geest van Eero Saarinen. Deze Fins-Amerikaanse toparchitect stoorde zich enorm aan het ordeloze karakter van stoel- en tafelpoten. Weg ermee, dacht Saarinen, en hij ontwierp in 1953 een tafel die op één voet stond. Ook de bijhorende stoelen stellen het met één voet, wat een uniek en ietwat futuristisch effect creëert. De Tulip is te bewonderen in een permanente tentoonstelling in het MoMA en is ook nog altijd verkrijgbaar bij Knoll. Een must voor wie zijn interieur graag strak houdt!

6. George Carwardine: Anglepoise

De Anglepoise lamp werd ontworpen in 1934 en was meteen een referentiepunt voor industrieel design. De Britse ontwerper deed een beroep op zijn inzichten als auto-ingenieur om het basisdesign van een tafellamp helemaal op punt te zetten. Het resultaat is een ware design klassieker. Het Roald Dahl-museum liet enkele jaren geleden nog drie gigantische replica’s maken, waarvan er meteen eentje werd opgekocht door Tim Burton voor zijn remake van ‘Charlie and the Chocolate Factory’. Deze veergebalanceerde lamp was de meest succesvolle bureaulamp van de vorige eeuw.

7. Philip Starck: Louis Ghost Chair

Op vraag van Kartell maakte de Franse ontwerper Phillipe Starck in 2002 een nieuw ontwerp van de klassieke Louis XVI-stoel. De Louis Ghost Chair was geboren en verwierf meteen faam dankzij de subtiele combinatie van klassiek en innovatief design. Terwijl het polycarbonaat de stoel de nodige helderheid en veerkracht geeft, zorgt het brede kleurenpalet ervoor dat deze designklassieker een eyecatcher vormt in menig topinterieur. Een schoolvoorbeeld van de geherwaardeerde barok die charmeert en fascineert.

8. Anna Castelli Ferrieri: Componibili

Anna Castelli Ferrieri baseerde zich voor haar Componibili op de typische jaren-60-kleuren. Haar ronde opbergmeubels met afsluitbare opbergvakken hebben een eenvoudig design dat in elke leefruimte past: van woonkamer tot slaapkamer. Het creatieve en innovatieve ontwerp kon meteen op veel erkenning rekenen. Na 40 jaar zijn de kastjes nog altijd te verkrijgen. De Componibili’s sieren onder meer het MoMA in New York en het Centre George Pompidou in Parijs.

9. Le Corbusier: LC2 Grand Confort

De LC2 Grand Confort Petit Modèle verbaast de designwereld al sinds 1929, toen Le Corbusier de stoel samen met Pierre Jeanneret en Charlotte Perriand voorstelde op het Salon d’Automne in Parijs. Deze ‘inside-out’-stoel bestaat uit een eenvoudig stalen buizenframe dat op maat gemaakte lederen kussens bijeenhoudt. De Grand Confort-lijn was een reactie op de traditionele club chair. Door het traditionele comfort van de clubstoel te combineren met de industriële en minimalistische principes van de zogeheten Internationale Stijl, werd dit meubelstuk een van de meest geliefde design klassiekers van de twintigste eeuw.

10. Poul Henningsen – Artichoke

Vijftig jaar na zijn geboorte ziet de Artichoke hanglamp van de Deense ontwerper Poul Henningsen er nog altijd even hip en trendy uit. Deze lamp is wereldwijd bekend als de ‘artisjok’, maar in het thuisland van de designer spreekt iedereen over de dennenappel. Deze ongewone hanglamp werd ontworpen met de
bedoeling het licht op een horizontale en verticale manier te verspreiden en zo een zachte en aangename verlichting te krijgen. De bovenste lampenkamp is naar boven gericht om de nodige sfeer te creëren.

17/01/2014

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Wallonië trekt registratierechten voor bescheiden woningen op
Volgende artikel
Deurbeslag: een design deurklopper voor een warm welkom