Interieur - Design

Design meubels: le Corbusier

Le Corbusier (1887-1965) is een van dé sterren van de moderne architectuur en een icoon van het meubeldesign. Zijn krukjes, tafels, zetels en bovenal zijn ligstoel LC4 zijn vandaag vaste waarden in de wondere wereld van het design.

Le Corbusier en zijn design meubels

Le Corbusier, die eigenlijk als Charles-Edouard Jeanneret-Gris door het leven ging, is een van de bekendste architecten uit de twintigste eeuw. Naast talrijke stedelijke projecten, heeft hij samen met Charlotte Perriand en Pierre Jeanneret verschillende meubels ontworpen –  zoals tafels, zetels, krukjes en stoelen – die vandaag de dagnog steeds als vaste waarden worden beschouwd in de design wereld. Dankzij hun sobere vormgeving en hun comfort, worden de meubels van Le Corbusier reeds lang als tijdloze designklassiekers beschouwd.

De vernieuwing van Le Corbusier zit in de originele combinatie van stalen buizen met stof of leder, een combinatie die ondertussen heel gangbaar is. De meubels van Le Corbusier passen overigens perfect in de huidige interieurs, zowel in de klassieke als moderne inrichting.

De designmeubels van Le Corbusier ogen niet alleen mooi, ze zijn ook weldoordacht en berekend. Le Corbusier zelf was namelijk van mening dat een meubel ontwerpen evenveel denkwerk vraagt dan een gebouw tekenen.

Le Corbusier en de bekende LC4 ligstoel

De in 1928 ontworpen LC4 ligstoel is het bekendste meubelstuk van Le Corbusier. Deze longchair is ontstaan uit een mooie samenwerking tussen Le Corbusier, Pierre Jeanneret en Charlotte Perriand. Met haar unieke combinatie van twee materialen zo verschillend als leder en staal, weerspiegelt deze stoel heel mooi hoe kunst en industrie met elkaar kunnen versmelten. Aan dit tijdloze samenspel dankt de ligstoel zijn succes sinds de voorstelling van de stoel op de meubelbeurs in herfst van 1929. De ligstoel is vervaardigd uit verchroomd staal, zwart staal en leder. De LC4 is het toonbeeld van de hedendaagse ligstoel geworden en heeft een stempel gedrukt op het hedendaags design en de toekomst van het design.

Cassina

De meubelstukken ontworpen door het trio Le Corbusier – Perriand – Jeanneret kunnen enkel aangekocht worden via het bedrijf Cassina of haar verdelers. Zij hebben als enigen het recht om de stukken te commercialiseren. Cassina heeft een heel mooie toonzaal waar je de collecties van de grootste namen uit het design kan bewonderen. Tafels, zetels en andere meubelstukken van Le Corbusier, Charlotte Perriand en Pierre Jeanneret komen prachtig tot hun recht in het minimalistische en verfijnde decor van de zaak.

 

27/02/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Een woonverzekering voor de huurder en verhuurder
Volgende artikel
De Belg na de groene lening