Interieur - Design

Design doorheen de tijd – Inrichting in de jaren 20

 In dit dossier gaat Inspirerend Wonen op zoek naar de design trends van de afgelopen decennia. In deze eerste aflevering keren we terug naar de jaren 20

 

Art Deco

De jaren twintig brachten grote vernieuwingen in de kunst, architectuur en interieurontwerp met zich mee. De Art Deco stijl werd populair, met strakke en geometrische vormen en een grote verscheidenheid aan materialen en kleuren. Strakke gebouwen met constructies uit beton, glas en staal met eenvoudige lijnen of interieurobjecten uit felgekleurd plastiek of chroom boden zo een antwoord op de grillige vormen van de Art Nouveau en Jugendstil. Maar tegelijkertijd merken we ook een Art Deco stroming die zich inspireert op figuren en motieven uit de klassieke Oudheid of exotische streken en kiest voor het gebruik van exotische houtsoorten in combinatie met ivoor, email, bladgoud, lak, handwerk en figuren van dieren en boeketten.

Zeker in België was deze nieuwe kunststroming sterk aanwezig in de jaren 20. Ontwerpers als Gustave Serrurier-Bovy, Paul Hankar, Victor Horta en Henry van de Velde verbonden hun namen aan de beweging. In het buitenland werden de ontwerpen van Jacques-Emile Ruhlmann, Le Corbusier en Ludwig Mies van der Rohe populair.

 

Designiconen uit de jaren 20

Mies van der Rohe was de laatste directeur van het befaamde Bauhaus en maakte in de jaren 20 meubelontwerpen voor de grote massa. Vooral zijn Barcelona Chair viel in de smaak met zijn simpele frame van hoogglans stalen buizen en twee lederen kussens. Ook de LC2 zetel van Le Corbusier is vandaag de dag nog steeds immens in trek bij menig design liefhebber.

 

19/04/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Waarvoor gebruik je Sodexo ecocheques?
Volgende artikel
Hoe besparen tijdens een bouwproject?