Interieur - Design

Design & architectuur doorheen de tijd – jaren 30

Na de beurscrash van 1929 beginnen de architectuur trends van de jaren 20 langzaam hun impact te verliezen en het interbellum van de jaren 30 wordt dan ook gekenmerkt door een mix van verschillende architectuur en design stijlen.

De architectuur in de jaren 30

De architectuur van de jaren 30 wordt vaak geassocieerd met totalitaire regimes, maar dit is niet helemaal waar. De architectuur kenmerkt zich in deze periode door een mengeling aan stijlen en invloeden. Neoclassicistische elementen worden verbonden met moderne architectuur en op die manier wordt vorm gegeven aan de onzekerheid van het interbellum.

De belangrijkste architecturale kenmerken zijn monumentale bouwstijlen en de klassieke Grieks-Romeinse bouwinvloeden. Vele architecten wilden op die manier de wereld een beetje mooier maken.

Grote bouwwerken uit deze periode zijn de administratieve gebouwen van Washington DC, zoals de National Gallery of Art en de Jefferson Memorial. De gebouwen van de wereldtentoonstelling in Parijs uit 1937, zoals het Palais de Chaillot et het Palais de Tokyo dateren uit deze tijd. Ook Brussel werd tijdens de jaren 30 heel wat bouwwerken rijker, het Eeuwfeestpaleis en het station van Brussel Centraal kunnen daarvan getuigen.

Art deco in de jaren 30

De art deco kende met zijn sobere en geometrische vormen een hoogtepunt in de dolle jaren 20. De beurscrash van 1929 luidde echter de teloorgang van de art deco in, die eind jaren 30 plaats maakte voor Bauhaus en de internationale stijl.

Tijdens het interbellum blijven ontwerpers als Le Corbusier of Mies van der Rohe art deco werken creëren. In deze periode worden ook de eerste wooncomplexen van Le Corbusier gebouwd.

 

Het einde van een tijdperk

In 1939 viert New York World’s Fair het herwonnen vertrouwen na de crisisjaren. Kort daarna barst echter de Tweede Wereldoorlog uit en de voornemens van de architecten en designers om de wereld er wat mooier uit te laten zien wordt even aan de kant geschoven…

 

15/05/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Zwoele zomer barbecue tips: bbq in drijvende donut
Volgende artikel
De levendige interieurkleuren: groen!