Interieur - Design

De vlinderstoel, icoon van de moderniteit

Het ontwerp is ondertussen al meer dan zeventig jaar oud, maar het blijft een must have voor een comfortabele en gezellige vintage woonkamer: de vlinderstoel!

Een design stoel met Argentijnse roots

Buenos Aires anno 1938. Antonio Bonet, Juan Kurchan en Jorge Ferrari Hardoy – drie Argentijnse meubelontwerpers die elkaar leerden kennen in het atelier van Le Corbusier in Parijs – ontwerpen de vlinderstoel voor de inrichting van een appartementsgebouw. Voor het ontwerp van de vlinderstoel – ook wel BKF-stoel, Hardoy chair of Butterfly chair genoemd – inspireert het drietal zich op de Tripolina stoel, een draagbare stoel uit de vroege 20ste eeuw. Hun nieuwe creatie wordt tentoon gesteld op het ‘Salon de Artistas Decoradores’ in 1940. De design directeur van het MoMa merkt de stoel op en drie exemplaren van de design stoel worden naar New York gestuurd. In 1944 wordt een van de drie stoelen opgenomen in de museumcollectie van het MoMa, eentje gaat naar het Frank Lloyd Wright house Fallingwater en eentje raakt spoorloos verdwenen.

De Argentijnse ontwerpers waren zo gericht op het concept en de uitvoering van de stoel, dat ze er niet aan dachten om ook een patent op hun vlinderstoel te nemen. Dat zal hen zuur opbreken. Snel ontstaan er allerhande kopieën van de butterfly chair en in 1947 wordt de stoel ook gecommercialiseerd in de collectie van Hans Knoll. Maar een ding is zeker: de vlinderstoel maakte het tot icoon van de moderniteit en het industrieel design.

De vlinderstoel, comfortabel én stijlvol design

Het metalen frame kan je combineren met zittingen in stof, leder, in koeienvel of schapenvacht… keuze te over om deze design stoelen te bekleden… Bovendien ziet deze stoel er niet alleen prachtig, simpel en elegant uit, hij zit nog eens goed ook.

 

08/08/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Lekkende WC? Tips om een WC te herstellen
Volgende artikel
Hotel mama wint aan populariteit