Interieur - Design

Accessoire trends: een Judas-deur

Voor wie van tijd tot tijd alleen thuis is, is een Judas-deur of kijkgat in de deur nuttig en geruststellend. Door deze kleine opening in de deur kan je naar buiten kijken, zonder dat ze je zien. Maar wist je dat deze vorm van veiligheid ook een accessoire trend is?

De Judas-deur, een naam met geschiedenis

Vandaag is een Judas-deur eerder optisch of digitaal, klassiek gezien bestond een Judas-deur uit een kleine opening afgesloten met een rooster en een verwijderbaar luik om naar buiten te kijken, zonder gezien te worden.

Maar vanwaar komt de term Judas-deur? Om te zien wie er aan de deur staat, zonder ontdekt te worden, had de deur een kijkgaatje. Dit kijkgat impliceert een soort “verraad” in de relatie met de bezoeker. Zo heeft deze kleine opening (die traditioneel een deur of vloer was) de naam van Judas Iskariot, de apostel van Jezus, aangenomen. Die, volgens de evangeliën, de arrestatie van Christus vergemakkelijkte door zijn verraad.

Een Judas-deur geeft je voordeur cachet!

Op zoek naar een Judas-deur voor je voordeur? Een optisch kijkgaatje met een zoeker en een lens met een kijkgaatje voorzien van een camera, de markt heeft heel wat verschillende modellen. Sommige fabrikanten reproduceren zelfs de voorouder van de Judas-deur: een kleine opening achter een kleien ijzeren poort aan de binnenkant van de voordeur, beschermd door een ijzeren raster aan de buitenkant. Dat is het model dat we het meest behagen! Ideaal om bezoekers voor de deur te zien, zonder gezien te worden. Bovendien voegt dit “kijkgat” karakter toe aan je voordeur!

13/09/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Een multimeter gebruiken
Volgende artikel
Klein wonen in de Gelukstraat te Gent