Interieur

De voordelen van kurk in je interieur

Als we aan kurk denken, denken we aan zijn geschiedenis met wijn en officiële prikborden. In realiteit is kurk een groen en ongelooflijk veelzijdig product en zeer toepasbaar in je interieur. Veel ontwerpers kiezen kurk als een toonaangevend bouw- en interieurmateriaal. De voordelen en mogelijkheden van kurk op een rij!

Kurk is hernieuwbaar en duurzaam

Kurk heeft hernieuwbare en biologisch afbreekbare eigenschappen. Het is een aangeboren hernieuwbaar product, dat is een van de mooiste functies. Het buitenste van de bast van de Kurkeik kan worden geoogst, zonder schade te berokkenen aan de boom. Kurkeiken groeien langzaam en leven ongeveer 250 jaar. De boom kan geoogst worden in een cyclus van negen jaar. Een boom die geoogst wordt absorbeert zelfs vijf keer zoveel CO2 dan een vergelijkbare boom die niet gebruikt wordt!

Kurk is goed voor je gezondheid

De natuurlijke anti-microbiële eigenschappen van kurk bestrijden schimmel. De antistatische ondergrond elimineert stof, hierdoor is kurk ideaal voor mensen met allergieën. Bovendien draagt het materiaal ook bij aan een schonere lucht in de ruimte. Reden te meer om kurk te integreren in je interieur!

Lange levensduur

Kurk staat bekend om weerkracht bij druk, waardoor het een geschikt materiaal voor ‘veel gebruikte’ gebieden. Hiermee bedoelen we gebieden zoals vloeren in gangen of aanrechtbladen in de keuken. Meestal wordt kurk gebruikt als dragen voor andere materialen, vooral omdat het zo’n sterk materiaal is. De akoestische en thermische eigenschappen spelen hier natuurlijk ook een belangrijke rol.

Kurk is overal toepasbaar

Naast vloeren, banken en wandbekleding wint kurken meubilair en stoffering terrein in het interieur. Kurk wordt gemalen en geschoren om het toe te passen als stoffering. De natuurlijke korrel van kurk kan getint en gekleurd worden met verschillende patronen en kleuren.  Nog een voordeel van kurk is dat het waterdicht en brandwerend is, op deze manier is het gemakkelijk toepasbaar in badkamers, keukens en wasplaatsen. Kurk is hier zeer populair als vloer, kast en bankjes.

Kurk heeft een aanhoudende heropleving door zijn milieuvoordelen en flexibele toepassingsmogelijkheden!

24/05/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Snel je huis verkopen? Dat kan vanaf nu
Volgende artikel
Interieur designer Marcel Wanders