Interieur

De gouden interieurtips van Filip Deslee

Interieurarchitect Filip Deslee werd beroemd in Vlaanderen met zijn populaire interieurontwerpen voor het VT4-programma Huizenjacht. De reacties op zijn 3D-tekeningen waren zo positief, dat er snel een boek volgde, “Haal de sleur uit je interieur”. Momenteel doorkruist Filip Deslee Vlaanderen met zijn lezingenreeks vol interieuradvies. Speciaal voor de iWonen lezers verzamelde de populaire ontwerper enkele nuttige interieurtips…

Open space

“De grootste luxe vandaag en zeker in de toekomst is ruimte. We gaan steeds kleiner wonen, daarom moeten we zelf ruimte creëren, zodat een steeds kleinere oppervlakte ons toch een ruimer gevoel geeft. Dat wil niet zeggen dat je groot moet wonen. We zoeken bovendien steeds meer naar rust in ons interieur, omdat we al genoeg stress hebben. Vandaar het idee van een open space. Hoe je die creëert? Door muren weg te breken! Daarin ligt het geheim voor een goed ontwerp.”

“In een open space moet er natuurlijk ook aandacht zijn voor een eigen plekje om je af te zonderen. Maar we creëren voornamelijk grotere ruimtes, ruimtes die met elkaar in contact komen en vloeren die doorlopen in de verschillende ruimtes. We gaan zelfs buiten dezelfde vloeren plaatsen, zodat je nog een ruimer effect krijgt en dat je terras wordt meegenomen in de interieurinrichting. Dat geeft een luxueuzer en een aangenamer gevoel in een woning. Alles is mogelijk in een interieur, als je er maar voor betaalt.”

Structureel & doordacht

In mijn ontwerpen kijk ik altijd naar het geheel. Om een goed interieur te bekomen moeten alle elementen kloppen en zich perfect tot elkaar verhouden. In plaats van behangpapiertjes voor een accentmuur te kiezen, moeten we op een totaal andere manier met ons interieur omgaan en aandacht besteden aan alle factoren. Licht en verhoudingen zijn daarin heel belangrijk, maar ook de verhouding van het natuurlijk daglicht tegenover het kunstlicht, sfeerverlichting en de beleving van je interieur. Want je interieur kan uit de boekjes komen, maar als het er koud is en stinkt, dan zal je het niet aangenaam beleven (lacht).”

“Kortom, je mag je niet blindstaren op een mooi stoeltje of meteen je muren rood verven als de boekjes zeggen dat dit de nieuwe trendkleur is. We zijn uiteraard allemaal beïnvloedbaar door kleuren, mode, trends en omgevingen, en ik vind dat je dit ook mag volgen, maar beperk je tot objecten en hebbedingetjes. Koop gerust een fout tafellaken, dat is geen grote hap uit je budget. Maar laat je niet beïnvloeden door trends. Wees ook voorzichtig met trendkleuren in schilderwerk en blijf neutraal genoeg in je keuzes. Een interieur moet qua indeling en functionaliteit heel structureel en doordacht zijn, omdat je het de komende 15 jaar onveranderd laat.”

 

Moodboards

Interieur is gelukkig geen exacte wetenschap, er bestaan geen regeltjes die voor alle interieurs gelden. Elke bewoner is anders, en dus is ook elk interieur anders. Klanten komen naar mij voor mijn uitgesproken strakke en minimalistische stijl, maar mijn ontwerpen zijn echt afgestemd op de bewoners.”

“Hoe weet je welke stijl het best bij jou past? Mijn klanten moeten altijd een moodboard maken als oefening. Ze maken een sfeercollage met dingen die ze graag zien en dingen die ze niet graag zien, liefst met beelden die niets met het interieur te maken hebben, want dat geeft een veel beter beeld van wie de klanten echt zijn. Klanten verzamelen bijvoorbeeld beelden van reclameparfums, kledingmerken, droomwagens, reizen, sport, schoenen, uurwerken, gadgets, enz. Je merkt heel snel een rode draad op, een bepaalde stijl die naar boven komt. Mensen met een rode Ferrari als droomauto of een met handgeschilderde 2 PK zullen twee totaal verschillende types zijn. Dat is een heel belangrijk instrument voor mij om interieurs te ontwerpen met veel respect voor ieder zijn eigen stijl.”

Een goed interieur herken je aan de plinten

“Mensen denken vaak dat ze zelf hun perfecte interieur zoals in de boekjes kunnen creëren, maar we leven niet in deze geordende interieurs en vaak is er een professional nodig om het idee naar de werkelijkheid te vertalen. Je hoeft niet bang zijn dat jouw stijl niet naar voor zal komen. In tegendeel, een goede interieurontwerper zal zorgen dat jouw stijl nog meer tot uiting komt.”

“Ik denk dat er geen lelijke dingen bestaan in een interieur, maar het is een kwestie van de juiste verhoudingen vinden. Ik vergelijk het altijd met het maken van soep. Alle ingrediënten zorgen ervoor dat het een lekkere soep is. Maar als je alle ingrediënten mengt in een verkeerde verhouding, dan heb je nog geen goede soep. Ook in het interieur moet je naar het volledige plaatje kijken om het geheel te doen slagen. Je moet jezelf telkens opnieuw de vraag stellen: past dit object in het totaalconcept? Vaak kopen mensen een lampje, een plaid, gordijnen of andere accessoires die ze mooi vinden en vervolgens constateren ze dat ze niet kloppen in hun interieur, maar ze weten niet hoe dat komt. Of soms kiezen mensen zo’n opvallende stopcontacten of schakelaars, dat de mooie lamp de bijzaak wordt van de schakelaar. Ik zeg altijd: een goed interieur herken je aan de plinten. Als je ergens binnenkomt en je oog valt meteen op ongelofelijk aanwezige plinten, dan klopt het interieur niet. Heb echter helemaal niet gezien welke plinten er staan, dan zit je goed. Je voelt dat het interieur klopt, ook al weet je niet precies hoe het komt.”

 

26/11/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Cocoon 2012 | Pure, het servies van Pascale Naessens
Volgende artikel
Wat zijn de risico’s van zwartwerk?