Interieur

De 10 geboden van klein wonen

klein wonen

Tegenwoordig gaan we steeds kleiner wonen. En dat brengt uitdagingen met zich mee, van weinig opbergruimte tot beperkte decoratiemogelijkheden. Maar als je je aan deze tien geboden houdt, is klein wonen een fluitje van een cent.

1.      Gij zult opruimen

In een kleine ruimte moet je maar enkele spullen laten rondslingeren om de kamer al op een varkensstal te doen lijken. Daarom is het in een klein appartement of huis eens zo belangrijk om regelmatig op te ruimen en je spullen altijd op hun vaste plaats te leggen.

2.      Gij zult slim opbergen

Als elk object zijn plaats heeft, is het veel gemakkelijker om je woonruimte netjes te houden. Daarom investeer je maar beter in een slim opbergsysteem dat elke hoekje optimaal benut.

3.      Gij zult uw meubels dubbele functies geven

Als je ruimte beperkt is, zijn meubels met een dubbele functie erg handig. Denk maar aan een zitbank waarin je ook het speelgoed van je kinderen opbergt, of een bed met lades onder.

4.      Gij zult nadenken over uw kleurgebruik

Wie klein woont, schildert zijn muren het best in lichte kleuren. Ze doen een ruimte groter ogen en stralen rust uit. Wil je toch een leuk kleurtje in je interieur? Ga dan voor kleurrijke accenten zoals vrolijke kussens of een inspirerend kunstwerk.

5.      Gij zult uw muren benutten

Er zijn heel wat manieren om je muren optimaal te gebruiken. Met handige schapjes, kleine kastjes of enkele haakjes aan de muur, dient ook je muur als opbergruimte.

6.      Gij zult normale meubels kopen

Dat je klein woont, wil niet zeggen dat je opeens poppenmeubeltjes moet kopen. Combineer liever meubels van verschillende groottes en zet enkele grotere items, zoals een groot tapijt of uitvergrote foto, als blikvanger.

7.      Gij zult lichte meubels kiezen

Meubels die licht ogen en bijvoorbeeld smalle poten hebben, geven een veel ruimer gevoel dan zware, logge meubelstukken.

8.      Gij zult veel tijd buitenshuis doorbrengen

Een kleine woning is een goede reden om meer tijd buitenshuis door te brengen. Drink je koffie in de lokale koffiebar, ga met je vrienden op café en breng je zondag door in het park.

9.      Gij zult proper zijn

In een kleine ruimte stapelt vuil zich razendsnel op en zie je stof veel sneller liggen. Regelmatig kuisen en afstoffen is dus een echte must!

10. Gij zult er de voordelen van inzien

Als je klein woont, zal je vaak hindernissen ondervinden – zeker als je met anderen samenwoont. Vergeet nooit dat er ook veel voordelen zijn: je verbruikt minder, komt meer buiten en raakt je spullen minder snel kwijt!

 

16/09/2017

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Student in huis? Zo richt je de ideale studeerkamer in
Volgende artikel
Roest verwijderen? Dat doe je zo!