Interieur

Cocoon 2012 | Oosterse tapijten als pure kunst

Ashtari carpets is een familiebedrijf dat sinds 1969 handgeknoopte Oosterse tapijten verkoopt in Antwerpen. De iWonen redactie was meteen aangetrokken door de kleurrijke kussens op de beursstand van Ashtari Carptets op Cocoon 2012 en ging een kijkje nemen.

We zagen ons meteen neerploffen in de zachte, fluwelen, wollen en zijden kussens uit Turkije, Iran of Oezbekistan. Maar toen Reza Ashtari ons begon te vertellen over de handgeknoopte Perzische tapijten, ging er een nieuwe wereld voor ons open…

Oosterse tapijten

Reza Ashtari, de eigenaar van Ashtari Carpets, legt uit waar het allemaal om draait. “We zijn recent met accessoires begonnen, maar onze core business blijven nog steeds tapijten. Mijn vader Ata Ashtari startte de zaak op in 1969, en we volgen collecties zelf op in Iran, maar ook in Nepal en Turkije. Daarnaast ontwerpen we ook eigen collecties zoals de ‘degradé’ tapijten en vervolgens zoeken we naar ateliers om deze ontwerpen te realiseren. Op basis van onze technische tekeningen knopen nomaden uit Iran de tapijten. Maar terwijl we vroeger voornamelijk klassieke tapijten verkochten, bieden we nu ook moderne tapijten aan en zoeken we naar een mooi evenwicht tussen klassiek en modern. Zo vind je bij ons tapijten met klassieke motieven en moderne kleuren.”

Kelim tapijten, handgeknoopte tapijten met een moderne toets

“Ik ben heel trots op de kelims, die we voor het eerst op Cocoon 2012 voorstellen. Hiervoor werken we samen met een atelier uit Iran dat nog steeds de oude technieken hanteert. De kleuren zijn natuurlijk, de wol is handgesponnen. In ontwerpateliers worden gedetailleerde tekeningen gemaakt, zodat de wever een leidraad heeft om het tapijt te knopen. Dat duurt gemiddeld 5 tot 6 maanden. Het resultaat is een dunner tapijt, een zogenaamd platweefsel, dat wel enorm sterk is. De prijzen zijn afhankelijk van de complexiteit van de tekening en de hoeveelheid werk. Maar we hebben de kostprijs interessant kunnen houden voor een design kelim van een gerenommeerd atelier.” Maar, wat misschien de grootste troef is van deze tapijten: ze zien er hip uit. Ashtari Carpets wil tapijten ontwerpen die perfect tot hun recht komen in een hedendaags interieur. “Eigenlijk zijn de tapijten net zoals abstracte kunst“, vult Reza Ashtari aan, “en de vier lijnen onderaan het tapijt zijn de handtekening van het atelier.”

 

 

26/11/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Cocoon 2012 | Kwalitatieve donsdekens van Fja Oeyen
Volgende artikel
Alles over de onroerende voorheffing