Interieur - Badkamer

Zwarte kranen in de badkamer: yes please!

Zwarte badkraan badkamer komt water uit

Nieuwe kranen voor je badkamer kiezen? Een exemplaar in chroom blijft natuurlijk dé klassieker. Maar wil je voor een echte blikvanger gaan? Dan zijn zwarte kranen in de badkamer de trend van het moment. Je denkt misschien: alleen geschikt voor chique restaurants of grote bedrijven? Nee hoor, ook in je eigen woning zijn zwarte badkamerkranen een lust voor het oog.

Een zwarte badkamerkraan: de perfect match voor elk interieur

Modern of landelijk? Wat je favoriete stijl ook is: een zwarte badkamerkraan valt te combineren met eender welk interieur! Indien je gaat voor de moderne afwerking, kies je het best voor glanzende, zwarte kranen. Het blinkende oppervlak straalt meteen meer luxe uit. Toch liever een landelijke sfeer? Dan is een matzwarte kraan precies wat je zoekt: die past perfect in het rustieke karakter. Twijfel je nog of zwarte kranen in jouw badkamer thuishoren? Deze inspiratiefoto’s zullen alle twijfel wegnemen!

zwarte wastafelkraan witte lavabo badkamer

Zwarte kranen: easy to mix and match

Je kunt zwart niet alleen met eender welke stijl, maar ook met een heleboel kleuren combineren! Creëer een elegant contrast door alle meubels wit te houden en zwarte accenten toe te voegen in de vorm van een zwarte mengkraan, thermostaatkraan of wastafelkraan. Maar ook iets zachters is perfect mogelijk: bij frissere tinten komen zwarte kranen eveneens helemaal tot hun recht! Ze zullen minder hard opvallen dan in een volledig witte badkamer, maar wel een mooi geheel vormen met de rest van de meubels. Helemaal over the top gaan? Maak dan heel je badkamer zwart, inclusief badmeubels en tegels!

zwarte badkamerkraan lavabo wastafel zwart

Tip: Waarom stoppen bij de badkamer om je kranen zwart te maken? Ook voor een keukenkraan is zwart perfect op zijn plaats!

Zwarte kranen in de badkamer: veel onderhoud?

Mooi zijn zwarte kranen zeker, maar hoe zit het dan met het onderhoud? Sommigen vrezen misschien dat het veel werk is om zwarte kranen in de badkamer proper en kalkvrij te houden. Gelukkig is dat niet noodzakelijk het geval! Zo is de schoonmaak van een zwarte kraan niet anders dan die van andere kranen. Ze worden dan ook op dezelfde manier gemaakt: kranen bestaan meestal uit messing, een metaalsoort. Het is vooral de manier waarop de badkamerkranen vervolgens zwart gekleurd worden die het onderhoud bepaalt: is de mengkraan gepoedercoat of gaat het om een gegalvaniseerde kraan?

Zwarte badkraan

Poedercoating: goedkope zwarte kranen mét onderhoud

Kranen kunnen zwart kleuren na poedercoating, PVD-coating of galvanisatie. Indien je kiest voor de eerste optie, heb je inderdaad meer werk met het onderhoud. Waterdruppels zullen sneller zichtbaar blijven: na elk gebruik kun je je kraanwerk dus het best schoonvegen met een handdoek. Je moet hetzelfde doen om kalkaanslag te vermijden. Ook zijn gepoedercoate kranen gevoeliger voor krassen. Het voordeel? Deze optie is kost niet veel. Kortom: een kraan met zwarte poedercoating is goedkoop, maar sneller toe aan vervanging dan eentje met een gegalvaniseerde afwerking.

PVD-coating en galvanisatie: duurder maar onderhoudsvriendelijk

Heeft je kraan een PVD-coating of is het eentje met een gegalvaniseerde afwerking? Dan zal het onderhoud van je zwarte kranen best meevallen. De zwarte kleur trekt dan echt in het materiaal in, waardoor het niet alleen krasbestendiger, maar ook slijtvaster en duurzamer is. Die opties zijn duurder dan poedercoating, maar aangezien je kraan ook veel langer meegaat, is het zijn geld dus zeker waard! Toch een krasje? Dat kun je eenvoudig wegwerken met een permanente marker.

Kortom: zwarte kranen in de badkamer? Yes, please! Ze passen bij elke stijl en bij alle kleuren, dus ook perfect voor jouw badkamer!

Is zwart wat te donker voor jou en heb je liever iets extra luxueus? Denk dan ook eens aan gouden kranen!

grote badkamer, zwarte badkraan, zwarte lavabokraan wastafelkraan
Een volledig zwarte badkamer of liever hier en daar zwarte accenten? De keuze is aan jou!
15/11/2018

Vragen en opmerkingen

MS
Myron Schröder (vraag over foto)

Waar kan ik deze tegels vinden? en wat is de afmeting hiervan?

  HI
  Hanne Inspirerend Wonen

  Dag Myron,

  Helaas zijn deze tegels niet meer verkrijgbaar. Onze tip? Ga met deze foto eens langs bij een lokale handelaar. Die heeft misschien wel iets soortgelijks in zijn assortiment!

  Met inspirerende groet,

  Hanne
  Inspirerend Wonen

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Een veranda laten bouwen: waar moet je op letten?
Volgende artikel
Een snelle en makkelijke traprenovatie? Een trap schilderen doe je zo!