Interieur - Badkamer

Win de strijd tegen kalk in de badkamer

Kalk, het is vijand nummer 1 in de badkamer. Het doet je mooi glanzend sanitair er dof uitzien, doet je leidingen verstoppen en maakt je kranen onbruikbaar. Gelukkig bestaan er heel wat krachtige wapens om kalk voor eens en voor altijd uit te roeien.

Wat is kalk?

Voor we de strijd tegen de gezamenlijke vijand van élke badkamer aangaan, eerst dit: of je het nu wilt of niet, kalk zit in het leidingwater. Er is dus geen ontkomen aan. Als kalkhoudend water (ook wel ‘hard’ water genoemd) verdampt, blijft er kalk achter. Het gevolg: een witte, doffe schijn op je sanitair.

Gelukkig kun je er wat aan doen …

Kalkaanslag op tegels

Als er zich kalk heeft afgezet op je badkamertegels kun je met een azijnhoudend schoonmaakmiddel alles weer proper krijgen. Gewoon met een licht vochtige doek over het oppervlak gaan en je tegels krijgen weer hun levendige glans van tevoren terug. Oef!

Kalkaanslag op kranen

Kalk op je kranen vergt een andere aanpak. Daarvoor gebruik je het beste een antikalkmiddel dat je onverdund op je kranen spuit. De meest hardnekkige vlekken krijg je weg door ze in te wrijven met toiletpapier dat je vooraf in het antikalkmiddel hebt gedrenkt. Vervelende hoekjes en spleten kun je te lijf gaan met een tandenborstel die je insmeert met het goedje. Nadat alles goed heeft kunnen intrekken afspoelen met water en afdrogen en klaar is kees.

Kalk op de douchekop

Kalk kan echt een aanslag zijn op je douchekop. Zodanig zelfs dat er bijna geen water meer door sproeit. De douchekop kun je schoonmaken door hem een nacht lang in schoonmaakazijn te laten weken. De meeste moderne douchekoppen zijn overigens voorzien van een siliconenlaagje waardoor de kalk gemakkelijk te verwijderen is en zich minder snel vastzet. Nog een bijkomende tip: wissel de verschillende sproeistanden van je douchekop regelmatig af. Zo worden alle gaatjes gereinigd.

Kalk in het toilet

Ook de toiletpot krijgt het hard te verduren door kalk. Spuit een antikalkmiddel onder de rand en laat dat enige tijd intrekken om ook hier de kalk te verwijderen. Als dat gebeurd ga je best met een toiletborstel onder de rand om alle resten te verwijderen. Daarna nog even doorspoelen en je hebt een kalkvrij toilet.

Extra tip

En dan nog dit: wil je géén kalk meer zien in je badkamer, hou dan alles zo droog mogelijk. Dat wil zeggen: na gebruik van de douche en de kranen alles met een handdoek goed afvegen zodat er zich geen kalk kan afzetten op je sanitair. Het vraagt wat werk, maar het resultaat is er ook naar!

26/02/2014

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Sleutel-op-de-deur bouwen: de voorbereiding van a tot z
Volgende artikel
Je eigen fotocollage maken voor de meest unieke muur ooit!