Interieur - Badkamer

Interieurarchitect Veronique Lambrechts

De innovatieve toonzaal van de Lambrechts Concept Store in Hasselt viel in 2011 in de prijzen. Tijd voor een interview met interieurarchitect Veronique Lambrechts!

Veronique Lambrechts studeerde in 1994 af als interieurarchitect in Diepenbeek. Sinds 2007 is ze werkzaam als zelfstandig interieurarchitect bij Binnenzicht in Drongen. Als telg van de familie Lambrechts nam ze ook de interieurinrichting van de nieuwe Lambrechts concept store in Hasselt voor haar rekening. Voor de grootste badkamer- en sanitairtoonzaal van de Benelux pakte zij uit met een vernieuwende interieurinrichting, waarmee ze zelfs de Italiaanse Best Showroom Award 2011 in de wacht sleepte. Wij spraken met Veronique Lambrechts over haar innovatief winkelconcept.

Een innovatief winkelconcept

iWonen: Waarop heeft u zich geïnspireerd voor de inrichting van de concept store in Hasselt?

Veronique Lambrechts: “De architectuur van het gebouw en haar materialen waren bepalend voor de interieurinrichting. Enerzijds kenmerkt het gebouw zich door de grote raampartijen, vides en imposante houten cocoonen, die spreken voor zich. In de overige ruimtes hebben we grote boxen geplaatst, waarin we de badkamers tonen aan het publiek. De buitenkant van deze dozen is zeer neutraal, zodat de architecturale ruimte volledig tot zijn recht komt. De binnenzijde van deze blokken werd echter tot in de puntjes uitgewerkt. Elke badkamer kreeg een eigen, persoonlijke indeling, inrichting en aankleding… Zo lijkt elke badkamer echt en kan de klant zich inleven als ware het zijn/haar eigen badkamer. Ook in de etalage hebben we gewerkt met dit blokkensysteem. In elke doos kan je een andere badkamersfeer zien. Door een bijzonder spel met licht en met open en gesloten elementen blijft de etalage in beweging.”

“Daarnaast hebben we ervoor gezorgd dat de klant snel zijn weg vindt in de grote toonzaal. De verschillende badkamer stijlen zijn in een duidelijk kleurthema uitgewerkt zodat iedereen snel een overzicht heeft over de verschillende zones in de winkel. Ook de verdiepingen zijn ingedeeld volgens het programma van de klant. Op het gelijkvloers en de eerste verdieping draait alles rond water, van badkamers en toiletten tot wellness. Op de tweede verdieping wordt vervolgens het hele verhaal rond verwarmen en ecologische energiebronnen op een leuke manier getoond.”

iWonen: Kan u het concept van de winkel kort toelichten?

Veronique Lambrechts: “Iedere klant moet hier ‘zijn’ badkamer terugvinden! Maakt niet uit welk budget, ruimte of stijl: alle soorten van badkameropstellingen vinden we hier terug. Kleine badkamers, badkamers aangepast aan mindervaliden, design badkamers, wellness badkamers, goedkopere badkamers, klassieke badkamers… je vindt het hier allemaal en aan elke badkameropstelling, aankleding en ruimte-indeling werd evenveel zorg besteed.”

iWonen: Wat is er zo vernieuwend aan de inrichting van de showroom van Lambrechts in Hasselt?

Veronique Lambrechts: “In de Lambrechts store staat de persoonlijke inleving van de klant centraal. We willen de klant helpen om de juiste badkamer keuze te maken via verschillende nieuwe concepten.”

“Het voornaamste aspect heb ik reeds vernoemd: de personalisatie van elke badkamerbox. Vroeger liepen de badkameropstellingen in elkaar over, waardoor je je niet kon voorstellen hoe de badkamer er uiteindelijk echt uit zou zien. Nu krijgt de klant dit beeld wél. Niet alleen de producten maar ook de betegeling, verf en accessoires zorgen voor een totale inleving in de badkamer. De klant baadt zich als het ware reeds in de sfeer van zijn badkamer.”

“Daarnaast is de badkamer design afdeling vernieuwend. Hier kan de architect samen met de klant een totaal badkamerconcept uitwerken. Je vindt er alle gebruikte materialen, kleuren van de bestaande badkamers terug, er liggen stalen van tegels, schilderwerk en behang. Bovendien kan je je eigen badkamer uitzetten met schuimrubberen sanitaire vormen en een rasterpatroon op de vloer, zodat je je nog meer kan inleven in je badkamer.”

“Ook op de warmte afdeling kan je de verschillende manieren van verwarming en ventilatie zelf ondervinden in de daarvoor ingerichte belevingsruimtes. Zo kan je de verschillende manieren van verwarmen op een speelse manier ontdekken in vijf verschillende huisjes. Voelen, horen, beleven en niet alleen verkoopspraat, daar staat Lambrechts voor.”

Grootste badkamer toonzaal van de Benelux

iWonen: Een toonzaal van 5000m2 inrichting lijkt me geen sinecure. Hoe ging u tewerk?

Veronique Lambrechts: “De grote leidraad is uiteraard het programma dat je van je klant meekrijgt, de nodige badkamer en sanitaire functies die elk een plaats moeten krijgen in de toonzaal en het gamma aan sanitaire toestellen die de klant wil ontdekken in de winkel. Door eerst een oplijsting te maken van al deze elementen krijg je een eerste ruwe conceptschets, die je later verder uitwerkt tot de puzzelstukken in elkaar vallen.”

iWonen: Aan welke eigenschappen moet een grote toonzaal voldoen zodat de klanten toch overzicht behouden en op een aangename manier kunnen winkelen?

Veronique Lambrechts: “De klant moet vanaf het binnenkomen een duidelijk overzicht hebben over de winkel en weten wat hij waar kan vinden. Sommige klanten komen immers doelbewust of met een bepaalde stijlvoorkeur binnen. In de eerste plaats was een goede wegbewijzering noodzakelijk. Daarnaast moet ook het onthaal duidelijk zichtbaar zijn, zodat de klant op een efficiënte manier kan ontvangen en doorverwezen worden. We hebben er ook bewust voor gekozen om de zichtassen van de lift en roltrap volledig vrij te houden, zodat de leesbaarheid van het gebouw behouden blijft en alles overzichtelijk is.”

“Verder zijn er nog enkele aspecten die een aangename winkelervaring waarborgen. Hier en daar een rustmoment inlassen in een grote winkel is een must. Daar zorgen de zitbanken voor. Ook enkele nevenproducten kunnen de aandacht van de klant weer aansterken: mensen kunnen even binnenwandelen in de Bath shop met leuke en trendy badkameraccesoires. Mensen kunnen ook proeven van verschillende soorten behandeld water, rondneuzen in het gala aan materialen, kleuren en behang of hun eigen badkamer uitzetten in schuimrubbervormen. Tot slot wordt de klant met enkele knipoogjes attent gemaakt op allerhande badkameroplossingen, zoals een douchewand onder een schuin dak, een ingewerkte wasmachine in de badkamer, enz.”

Veronique Lambrechts valt in de prijzen

iWonen: U heeft met de winkelinrichting de Best Showroom Award 2011 mogen in ontvangst nemen in Bologna. Wat betekent dit?

Veronique Lambrechts: “De Best Showroom Award is een objectieve erkenning die aantoont dat de Lambrechts Store niet alleen maar de grootste in zijn soort is in de Benulux, maar dat de winkel ook mag uitpakken met zijn interieur. Dat is een belangrijke boodschap naar het publiek toe. We verkopen immers esthetische producten, dus we moeten het principe ‘practice what you preach’ ook toepassen. Iedereen reageerde dan ook enthousiast op deze award: hij bevestigt hoe anders een sanitaire en verwarmingsgroothandel wel niet kan zijn. Mij persoonlijk geeft het voldoening om te weten dat anderen je werk appreciëren. Het bewijst dat je goed bezig bent en dat geeft je een duwtje in de rug.”

 

Binnenkort leest u op Inspirerend Wonen ook de speciale badkamer interieur tips van Veronique Lambrechts!

17/01/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Keukentrends & innovatieve design keukens
Volgende artikel
Modulaire kasten zijn hip