Interieur - Badkamer

Een badkamer plaatsen: zo begin je eraan!

Een nieuwe badkamer inrichten, of een bestaande renoveren, brengt heel wat kosten met zich mee. Wil je daarom besparen en niet alle werkzaamheden door ervaren vakmannen laten uitvoeren? Steek dan zelf de handen uit de mouwen en plaats je badkamer met behulp van ons stappenplan.

Stap 1: Maak een plattegrond

Start met het opstellen van een plan. Duid op een plattegrond aan waar je sanitaire toestellen, douche, bad en lavabo’s terecht zullen komen. Zo heb je meteen een duidelijk zicht op de inrichting van je badkamer. Bepaal daarnaast waar de aansluitpunten voor de verlichting, de leidingen en de afvoerbuizen voor water en verwarming zich bevinden. Zo moeten de warm- en koudwaterleidingen bij een douche bijvoorbeeld op een hoogte van 1 of 1,5 meter boven de douchebak uitkomen en 16 cm uit elkaar staan.

Stap 2: Leg de leidingen en afvoerbuizen

Vervolgens start je met het echte werk. Plaats of herleg eventueel de leidingen en afvoerbuizen. Probeer ze zo kort mogelijk te houden, zo heb je sneller warm water en bespaar je energie. Let erop dat je je afvoerbuizen niet in een hoek van 90 graden plaatst. 45 graden is ideaal. Op die manier vermijd je verstoppingen. Heb je nog nooit leidingen geplaatst? Laat je hierbij dan toch bijstaan door een vakman.

Stap 3: Kies de juiste vloer

Zijn je leidingen geplaatst? Dan is het tijd om je vloer onder handen te nemen. De materiaalkeuze en kleur van je vloer bepalen mee de stijl van je badkamer. Je kiest hier het best voor tegels, omdat ze waterbestendig en onderhoudsvriendelijk zijn.

Stap 4: Plaats je sanitaire toestellen

Plaats aan de hand van je plattegrond je bad, douche, toilet en badkamermeubel met wastafel. Sluit de sanitaire toestellen aan op je leidingen en afvoerbuizen en let erop dat je ze niet beschadigt. Zorg er ook voor dat er alles waterdicht is, zodat er later geen vochtproblemen optreden door lekken. Bij je douche voeg je bijvoorbeeld het best de naden tussen de douchewanden, douchebak en de muur op met een silicone kit. Toch iets te complex of te moeilijk, schakel dan zeker de hulp in van een vakman. Zo bespaar je jezelf heel wat extra werk en zorgen!

08/05/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Nieuwe tips & tricks voor uw BBQ set!
Volgende artikel
Buiten- en binnenschrijnwerk van een nieuwbouwwoning: waar moet je op letten?