Interieur - Badkamer

De do’s en don’ts in badkamerverlichting

Verlichting kan een ruimte maken of kraken, maar jammer genoeg is het vaak de laatste stap in het proces van interierinrichting. Dat ene peertje in de hal had je jaren geleden al moeten vervangen door een mooi lichtarmatuur, en ook in de badkamer is de sfeerverlichting nog altijd ver te zoeken … Herkenbaar? Blijf dan niet bij de pakken zitten en maak werk van die badkamerverlichting. Dankzij deze do’s en don’ts weet je alvast wat je te doen staat.

Do: taakverlichting voorzien

De badkamer is de ruimte bij uitstek om voldoende taakverlichting in te voorzien. Daarmee bedoelen we natuurlijk verlichting op specifieke plaatsen, gericht op specifieke handelingen. Zoals je kapsel in model brengen, make-up aanbrengen, tanden poetsen, lenzen aanbrengen, … Kortom, alles wat je  ’s ochtends en ’s avonds voor je badkamerspiegel doet. Het spreekt dus voor zich dat die taakverlichting zich het best boven en naast de spiegel bevindt. Of nog beter, heel subtiel geïntegreerd in de spiegel.

Badkamerverlichting Inda

Don’t: harde en felle badkamerverlichting

Het mag dan mooi zijn in bepaalde designarmaturen, een ‘naakte’ lamp – het peertje zonder omhulsel – is geen aanrader in de badkamer. Het licht van zo’n lamp is doorgaans fel en hard, precies wat je met badkamerverlichting níét wil. Kies eerder voor een matte lamp, die een veel subtieler licht laat schijnen over je badkamer.

Do: dimmers installeren

Om dezelfde reden zijn dimmers een must in de badkamer. Zo kun je het ’s ochtends helder maken in de badkamer en ’s avonds, wanneer je in alle rust van een warm bad geniet, het licht wat dimmen.

Badkamerverlichting Spiegel geïntegreerde verlichting

Don’t: grote armaturen

Zorg ervoor dat je lampen de spiegel of het badkamermeubel niet overschaduwen – letterlijk én figuurlijk. Al te grote of opvallende armaturen komen zelden mooi tot hun recht in de badkamer. Hou je badkamerverlichting klein en subtiel, en pak met je designlampen uit in de woonkamer, hal of keuken.

 

08/02/2016

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Je huis laten schatten: wie schakel je daarvoor in?
Volgende artikel
Eethoek in een kleine keuken: tips