Interieur - Badkamer

Badkamerverlichting van A tot Z

De badkamer is een van de belangrijkste plaatsen in onze woning en kent verschillende functies. De badkamerverlichting moet daarom uitermate flexibel zijn. Fel licht om te scheren of om make-up aan te brengen, indirect licht of sfeer licht om te ontspannen. De badkamer is een vochtige ruimte en daarom is, naast de verschillende soorten verlichting, ook de veiligheid van de badkamerverlichting belangrijk.

3 soorten badkamerverlichting

  1. Basisverlichting

In de badkamer vinden we als eerste lichtbron de algemene hoofdlamp. Deze basisverlichting is aangesloten aan de hoofdschakelaar. De taak van deze basisverlichting? De badkamer aangenaam verlichten, vooral ’s morgens vroeg en ’s avonds laat. Deze basisverlichting in de badkamer is meestal een kogellamp die centraal tegen het plafond gemonteerd is of verschillende inbouwspots in het plafond. Als lichtbron voor de basis badkamerverlichting kies je best een TL-lamp die daglicht nabootst. Op die manier zie je alles helder en kan je gemakkelijk zien welke kledingstukken bij elkaar passen.

  1. Taakverlichting

De naam zegt het zelf: verlichting om een taak goed te kunnen uitvoeren. Deze badkamerverlichting zorgt er dus voor dat je taken zoals scheren en maquilleren nauwkeurig kan uitvoeren. De taakverlichting is heel helder licht waardoor je goed ziet wat je doet. Het licht wordt meestal boven de spiegel gecentreerd,best op ooghoogte aan weerskanten van de spiegel. Op die manier voorkom je schaduwen in je gezicht.

  1. Sfeerverlichting

Tegenwoordig lijken badkamers meer en meer op een kuuroord. Steeds vaker worden verschillende vormen van wellness in de badkamer geïntegreerd en dat vraag ook om de juiste badkamerverlichting. Sfeerverlichting die de badkamer omtovert tot een sfeervolle ontspanningsruimte. Deze verlichting is meestal indirect licht waardoor schaduwen en rust worden gecreëerd. Hier kiest men vaak voor dimbare accentverlichting & kleurrijke LED-verlichting. Maar natuurlijk kan je ook kaarsen gebruiken om een gezellige en ontspannen sfeer te verkrijgen in de badkamer.

Veiligheid badkamerverlichting

Bij de aankoop van badkamerverlichting is het belangrijk dat je let op de vochtbestendigheid van de badkamerlampen. Elke badkamerlamp heeft een verschillende IP-waarde. Deze IP-waarde staat voor de internationale bescherming en wordt altijd gevolgd door 2 cijfers. Het eerste cijfer duid de graad van de bescherming tegen stof of vaste voorwerpen aan, het tweede cijfer geeft aan in hoeverre de lamp waterdicht is.

Hoe zit het dan in de badkamer? Wil je badkamerverlichting vlak bij de douche of het bad dan kies je best voor een badkamerlamp met een IP-waarde van 45. De lampen bij de spiegel moeten vooral bestand zijn tegen spatwater, hier kies je best voor een IP-waarde 44. Voor de basis badkamerverlichting aan het plafond volstaat een IP-waarde van 21.

01/04/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Art Brussels 2013
Volgende artikel
Pret op het Japans toilet